IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетското приложение за COP27 крие шпионски софтуер

Приложението е разработено от правителството и дава достъп до имейли, текстови съобщения и може да следи разговори

11:03 | 10.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приложението, което египетското правителство разработи за климатичната среща COP27, крие шпионски софтуер, предупреждават представители на западните разузнавателни служби, цитирани от европейското издание Politico. Според тях чрез това приложение може да се следят разговори, имейли и текстови съобщения, дори и телефонът да не е активен.

Според източници на изданието високопоставени чиновници от Германия ,Франция и Канада, които са на форума в Шарлм ел Шейх, вече са свалили приложението, преди да бъде изпратено предупреждението. Европейски чиновници пък коментират,че са получили предупреждение да не свалят официалното приложение, разработено от правителството на Египет.

На форума са световни лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Руши Сунак и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Много малко вероятно е те да са си свалили приложение, разработено от чуждо правителство.

Politico коментира, че всички събеседници са поискали анонимност заради чувствителността на темата. Изданието се е консултирало и с експерти по киберсигурност, които също потвърждават потенциалната уязвимост на приложението за Android. То беше представено на участниците като помощник при навигацията при отделните събития в рамките на форума, но то дава и достъп на властите в страната до данните от телефоните, включително и през криптирани канали като например WhatsApp.

Приложението е разработено от египетското Министерство на комуникациите и информационните технологии.

Според експерти по сигурност софтуерът дава достъп до информацията в телефона, както и до локацията, използвайки данните от GPS на смартфона. Това означава, че правителството има потенциала да следи правителствените делегации и всеки, който присъства на форума. Според експертите това е "кибероръжие".

Египетското правителство отказва коментар по темата, а според Google, който е позволил разпространението на приложението през своите канали, ревюто на софтуера не е показало нарушения на правилата на компанията по отношение на приложенията. Експертите потвърждават, че много от приложенията дават достъп на разработчиците до подобни данни, но в случая, съчетано с факта, че това е правителствена разработка, рискът е повишен.

Не всички експерти виждат опасност от софтуера, обяснява още Politico. Според Пол Шънк от Lookout приложението не е разработено като типичен шпионски софтуер и не може да прави записи.

Други потвърждават, че вероятно това е така, но има един съмнителен момент - веднъж свалено, приложението много трудно, ако не невъзможно, може да бъде изтрито. То продължава да дава достъп до информация, която може да се окаже чувствителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още