IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe потвърди годишната си прогноза предвид силното търсене

Компанията очаква да завърши придобиванетот на Figma през фискалната си 2023 г.

17:00 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Adobe потвърди годишната прогноза за приходите си, сигнализирайки, че наблюдава стабилно търсене на софтуер за творчески дизайн и анализи въпреки несигурната икономика, пише Bloomberg. Цената на акциите на компанията записа около 6% ръст по време на следборсовата търговия.

Компанията също така очаква да завърши придобиването на Figma за 20 млрд. долара през следващата година, въпреки че сделката се разглежда от регулаторите в САЩ, Великобритания и Европа.

Приходите за фискалната 2023 г., която започна този месец, ще бъдат около 19,2 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата се очаква да бъде между 15,15 долара и 15,45 долара на акция, обяви компанията. Прогнозата и за представянето на отделните подразделения е същата като тази, която компанията даде през октомври. Тя обаче не включва приноса на Figma.

По думите на главния финансов директор Дан Дърн силното търсене на предложенията на компанията, включващи водещи в индустрията иновации, носят огромни възможности за Adobe през 2023 г. и след нея.

Adobe, която доминира на пазара на софтуер за дизайнери, се опитва да разшири своята потребителска база до по-обикновени потребители с предложеното придобиване на Figma, което беше обявено през септември. Сделката ще бъде една от най-скъпите покупки на частен разработчик на софтуер.

Компанията също така заяви, че очаква регулаторите в Европейския съюз да разгледат споразумението.

„Като цяло регулаторният процес протича според очакванията“, коментира Дейвид Уадвани, президент на Adobe за дигиталните медии. „Продължаваме да сме оптимисти относно фактите в основата на трансакцията и очакваме да получим одобрение за приключване на придобиването през 2023 г.“

Въпреки опасенията относно цената, придобиването на Figma трябва да подкрепи „водещата позиция на Adobe в дигиталното създаване и маркетинга“, коментира Брайън Шварц, който е анализатор в Oppenheimer.

Цената на акциите нарасна до 350,93 долара по време на следборсовата търговия, след като приключи борсовия ден на ниво от 328,71 долара в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата на Adobe е потънала с 42%, след като инвеститорите се отдръпнаха от повечето софтуерни компании.

Приходите на Adobe се увеличиха с 10% до 4,53 млрд. долара през фискалното четвърто тримесечие, в съответствие с прогнозите. Печалбата, като се изключат някои елементи, достигна 3,60 долара на акция през периода, който завърши на 2 декември. Анализаторите прогнозираха средно 3,50 долара на акция.

Adobe избегна големи съкращения на работни места като тези, обявени в много от технологичните компании, включително Meta Platforms и Amazon, но миналата седмица се раздели с около 100 позиции в сферата на продажбите.

Приходите от продажби на подразделението, което включва Photoshop и друг популярен софтуер, са се увеличили с 10% до 3,3 млрд. долара през тримесечието. Тези от подразделението за дигитално изживяване, където попадат аналитичните инструменти и маркетинга, са нараснали с 14 на сто до 1,15 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още