IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Baidu твърди, че чатботът ѝ се справя по-добре от ChatGPT с някои задачи

Китайските гиганти се впуснаха смело в надпреварата на пазара на изкуствен интелект

12:49 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Услугата с генеративен изкуствен интелект на Baidu се е представила по-добре от продукта на OpenAI по няколко показателя, твърди китайският гигант на пазара на интернет търсачките, пише Bloomberg.

Ernie 3.5 – най-новата итерация на основния модел на Baidu, е успял да изпревари чатбота на OpenAI, изграден върху GPT-3.5, по общи способности, и е надминал по-напредналия GPT-4 по възможности, свързани с китайския език, се казва в изявление на компанията. Тя цитира тест на държавния вестник China Science Daily, базиран на набори от данни, включително AGIEval и C-Eval - показатели, предназначени за оценка на такива модели с изкуствен интелект.

Новият модел на Baidu също така е засилил ефективността на обучението и отговорите на заявки, което го прави по-бърз и по-евтин вариант за надграждане до бъдещи версии. Конкурентът ChatGPT е в процес на публично бета тестване през последните три месеца.

Базираната в Пекин Baidu представи Ernie Bot през март. Това е първият голям ответен удар от страна на Китай към ChatGPT, като предизвика надпревара между местните технологични играчи, включително Alibaba Group Holding и Tencent Holdings за пускане на конкурентни платформи.

Baidu се надява, че Ernie Bot ще се превърне в следващото приложение, което всеки трябва да има, примамвайки потребителите обратно в платформи от типа „всичко в едно“, като WeChat на Tencent, или т.нар. суперприложения.

Компанията интегрира Ernie Bot в редица бизнес линии, вариращи от изчислителни облаци до умни колонки. Освен това компанията задели 140 млн. долара за рисков фонд, който да инвестира в стартъпи, подобни на този на OpenAI.

Китайските регулатори заявиха, че всякакви услуги за генеративен изкуствен интелект ще трябва първо да получат тяхното одобрение, преди да бъдат официално пуснати в страната. Междувременно санкциите на САЩ лишиха китайските технологични фирми от най-добрите чипове за обучение на техните модели с изкуствен интелект, което прави подобренията в ефективността още по-ключови за Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още