IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infosys отново понижи прогнозата си заради слабото търсене

Новината изпрати цената на акциите на индийския гигант с 4,5% надолу

17:56 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Infosys, вторият по големина индийски доставчик на ИТ услуги, се понижи с 4,5% в петък, след като компанията измести надолу горния край на прогнозния си диапазон за годишните приходи, а това разпали допълнителни опасения за забавяне възстановяването на търсенето в сектора, предава Ройтерс.

Стойността на книжата успя да се възстанови леко, като спадът достигна 3%, но акциите все още натежават на индекса Nifty IT, който се оказа с 0,7% надолу, в допълнение към резкия спад от 1,6% от предишната сесия.

Някои анализатори казват, че решението на ИТ компанията да намали прогнозата си за второ поредно тримесечие ясно показва краткосрочните предизвикателства пред сектора, достигащ 245 млрд. долара. Клиентите намаляват разходите, които не са от първа необходимост, след бума, който секторът преживя по време на пандемията. Освен това бизнесът не очаква скорошно възстановяване на търсенето на ИТ услуги.

„Превръщането на наличните поръчки в приходи е проблем за всички ИТ компании, откакто клиентите забавят изпълнението на тези поръчки“, коментира Авинаш Горакшакар, ръководител проучвания в Profitmart Securities.

„САЩ и Европа все още не са в добра форма. В следващите 6-8 месеца не се очаква спечелването на нови поръчки и изпълнението им“, допълва той.

По-големият конкурент TCS, който не дава прогнози за приходите, не успя да изпълни очакванията на анализаторите по-рано тази седмица с отчета си за второто тримесечие. От своя страна, HCLTech сви прогнозата за своите приходи. Wipro пък трябва да разкрие последните си финансови данни следващата сряда.

„Infosys продължава да се бори с непланирани спадове и по-дълги цикли на продажби при големи сделки, Очакваме тази среда да се запази и през фискалната 2024 г.“, коментират анализатори от базираната в САЩ компания за инвестиционни банкови услуги William Blair.

В четвъртък Infosys заяви, че сега очаква годишен ръст на приходите от 1-2,5%, като се изключи влиянието на валутните колебания. По-ранната прогноза беше за 1-3,5% ръст.

Печалбата за второто тримесечие на компания е достигнала 62,12 млрд. рупии, но също не успя да изпълни прогнозата на анализаторите за 62,95 млрд. рупии.

HCLTech, която първоначално записа 1,2% спад по време на сесията, успя да промени курса и се търгува с 2,8% нагоре.

Печалбата на HCLT нарасна с 9,8% и надмина леко очакваните от анализаторите 37,12 млрд. рупии, докато приходите от 266,72 млрд. рупии се оказаха под прогнозата за 268,14 млрд. рупии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още