IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HPE даде по-слаба прогноза за приходите си заради опасения за търсенето на сървъри

Инвеститорите са загрижени за това колко активно бизнесът купува офис технологии

10:46 | 29.11.23 г.
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg
Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Hewlett Packard Enterprise даде прогноза за приходите за настоящото тримесечие, която се оказа малко по-ниска от очакванията, след като отчете по-силен спад на приходите от продажби от прогнозираното от анализаторите, пише Bloomberg.

Приходите ще бъдат между 6,9 млрд. и 7,3 млрд. долара през периода, завършващ в края на януари, заяви HPE. Средната стойност на прогнозата би била по-ниска от тази на анализаторите, които очакват 7,27 млрд. долара, показват данни на Bloomberg. Като се изключат някои елементи, печалбата ще бъде 46 цента на акция, което е в съответствие със средната прогноза.

Инвеститорите са загрижени за това колко активно компаниите купуват офис технологии, особено сървъри и опции за съхранение на данни. В интервю главният изпълнителен директор Антонио Нери заяви, че клиентското търсене на тези продукти се е стабилизирало и се подобрява. Нери коментира, че сървърният бизнес на HPE ще бъде подкрепен от интереса към изкуствения интелект.

Освен това компанията потвърди предходната си прогноза за цялата година за 2-4% ръст на приходите при постоянни валути. Този растеж ще се усети предимно през втората половина на годината, след като повече чипове ще станат достъпни, например тези, използвани от мощните сървъри за изкуствен интелект, коментира старши президентът Джереми Кокс по време на разговор с анализатори след обявяването на отчета.

„HPE разчита на по-добро второ полугодие и на изкуствения интелект, за да изпълни целите си за цялата година“, посочва У Дзин Хо от Bloomberg Intelligence. „Силата на изкуствения интелект донякъде прикрива слабите резултати на основния бизнес“.

През тримесечието, завършило на 31 октомври, приходите от продажби са се понижили с 6,6% до 7,35 млрд. долара, в съответствие с очакванията. Подразделението Compute, което включва традиционния сървърен бизнес на HPE, е записал 31% понижение на приходите до 2,6 млрд. долара – по-голям спад от прогнозираното от анализаторите. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 52 цента на акция спрямо средна прогноза за 50 цента на акция.

Цената на акциите на HPE остана почти без промяна по време на следборсовата търговия, след като по-рано приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 15,51 долара. От началото на годината стойността на книжата на компанията се е понижила с 2,8%.

HPE също така обяви, че повишава дивидента си с 1 цент до 13 цента на акция, платим на 11 януари на акционерите от 13 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още