IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

Компанията е направила това по искане на местните власти

10:15 | 19.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Американският технологичен гигант Apple обяви, че е премахнал услугите WhatsApp и Threads на Meta Platforms от своя магазин за приложения в Китай, след като ѝ е било наредено от китайското правителство да го стори. Властите се позовават на опасения за националната сигурност, предава Ройтерс.

Други приложения на Meta, включително Facebook, Instagram и Messenger, остават налични, сочи проверка на информационната агенция от петък сутринта. Много други популярни приложения, разработени от западни компании, включително YouTube и X, също са достъпни за изтегляне.

Не е станало ясно веднага как WhatsApp и Threads може да са подбудили опасенията за сигурността у китайските власти.

„Службата за киберпространството на Китай нареди премахването на тези приложения от магазина ни в Китай въз основа на нейните опасения за националната сигурност“, посочва Apple в изявление, изпратено по имейл до Ройтерс. „Ние сме длъжни да спазваме законите в страните, в които оперираме, дори когато не сме съгласни“.

Meta не желае да коментира въпроса и препраща за запитвания към Apple.

Службата за киберпространството на Китай не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Производителят на iPhone твърди, че WhatsApp и Threads остават достъпни за изтегляне в магазина ѝ за приложения в други страни.

Някои експерти, следящи китайската технологична индустрия, твърдят, че заповедта на правителството срещу WhatsApp и Threads може да е свързана с ново правило от миналия август, което изисква всички приложения, налични в Китай, да се регистрират пред властите или рискуват да бъдат премахнати.

Крайният срок за фирмите да приключат регистрациите беше края на март, а разпоредбите влязоха в сила от 1 април.

Apple е премахвала приложения от своя магазин за приложения в Китай и преди.

През 2017 г. тя премахна новинарското приложение The New York Times, заявявайки, че нарушава местните разпоредби – ход, който беше извършен на фона на нарастващата цензура на новините във втората по големина икономика в света. Услугата остава недостъпна в китайския App Store на Apple.

Миналата година Apple изтегли редица приложения, подобни на ChatGPT, когато Пекин работеше върху местните разпоредби относно услугите за генеративен изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още