IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta ще сподели операционната си система за очилата Quest с конкуренти

Целта е тя да стане толкова влиятелна, колкото Android при смартфоните

08:54 | 23.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Meta Platforms споделя операционната система на очилата Quest с конкурентни разработчици на устройства, включително Microsoft, за първи път. Това обяви технологичният гигант, който работи за разширяване на влиянието си върху нововъзникващата индустрия за виртуална и смесена реалност, предава Ройтерс.

Ходът ще позволи на компании партньори да изграждат своите очила, използвайки Meta Horizon OS, ребрандирана операционна система, която може да предложи разпознаване на жестове, разбиране на сцени и други, които работят на нея, посочва компанията в публикация в блога си.

Технологичният гигант твърди, че партньорите Asus и Lenovo ще използват операционната система, за да изградят устройства, пригодени за конкретни дейности. Освен това Meta ще използва това, за да направи ограничено издание на очилата Quest, „вдъхновено от“ конзолата за игри Xbox на Microsoft, гласи изявление на гиганта.

Ходът подчертава амбицията на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг да притежава изчислителна платформа, която управлява устройствата за виртуална и смесена реалност, подобно на начина, по който Google стана ключов играч на пазара на смартфони, като направи своята мобилна операционна система Android с отворен код.

Бизнесът на Meta с виртуална реалност е един от бенефициентите на тази стратегия на Google, тъй като самата Meta Horizon OS е базирана на Android.

Във видео, публикувано в Instagram профила на Зукърбърг, той визуализира примери за специализирани очила, които партньорите могат да правят: леки устройства с попиващи потта материали за упражнения, потапящо устройство с висока разделителна способност за развлечения и други цели.

В публикация си в блога Meta казва, че Republic of Gamers на Asus разработва очила за игри, а Lenovo работи върху устройство със смесена реалност за продуктивност, обучение и забавление, използвайки Horizon OS. Зукърбърг твърди, че може да са нужни няколко години, преди тези устройства да бъдат пуснати на пазара.

Досега очилата с добавена и смесена реалност се радват на слаб интерес, предимно от гейминг общността и избрани компании, които ги използват, за да обучават хора от дистанция или за отдалечени конференции. В момента Meta е пазарен лидер, но започва да усеща все по-голям натиск от други играчи.

Apple навлезе в категорията по-рано тази година със своите очила Vision Pro, струващи 3499 долара, докато за Google също се говори, че работи по платформа, базирана на Android, за устройства с добавена и смесена реалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още