IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи по-малък AI модел

Той използва по-малки обеми от данни

16:23 | 23.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Microsoft обяви малък езиков модел с изкуствен интелект, който може да извършва задачи като създаване на съдържание и на публикации за социалните мрежи, като използва по-малки обеми от данни, предава Ройтерс.

Компанията представи модел с изкуствен интелект, наречен Phi-3-mini, който може да се представя по-добре от модели, които са два пъти по-големи от него, по различни показатели, оценяващи езиковите и математическите способности, както и тези за писане на код, твърди Microsoft.

По-малките AI модели са проектирани да изпълняват по-прости задачи, което ги прави по-лесни за използване от компании с ограничени ресурси, посочва още компанията.

Един бизнес може да използва Phi-3 за обобщаване на основните точки от дълги документи, да извлича подходящи изводи и тенденции за индустрията от доклади с пазарни проучвания, допълва Microsoft.

Phi-3-mini вече е достъпна в платформата за облачни услуги на Microsoft, в каталога от AI модели на Azure, платформата за машинно обучение Hugging Face, както и в Ollama, твърди компанията.

Миналата седмица Microsoft обяви, че ще инвестира 1,5 млрд. долара в базираната в Обединените арабски емирства фирма за изкуствен интелект G42. Освен това по-рано си партнира с френския стартъп Mistral AI, за да направи моделите им достъпни в своята облачната изчислителна платформа Azure.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още