IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco ще съкрати нови 4 хил. служители

Въпреки новия рекорден ръст на приходите и печалбата, мярката се налагала заради забавянето на икономическото възстановяване

10:42 | 15.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Cisco ще съкрати нови 4 хил. служители

Въпреки значителното увеличение на печалбата, служителите на най-големия в света производител на мрежово оборудване Cisco трябва да се страхуват за работните си места. Ръководството на американския концерн ще съкрати 4 хил. работни места (5 на сто от работната сила), обяви Cisco в конферентен разговор с анализатори.

Главният изпълнителен директор Джон Чеймбърс оправда това решение със забавянето на икономическото възстановяване, както и с необходимостта компанията да стане по-пъргава чрез раздробяването ѝ на по-малки екипи, съобщава Wall Street Journal.

В следборсовата търговия акциите пропаднаха с около 10 процента, предава DPA.

Само един час по-рано Чеймбърс обяви нови рекордни данни за бизнеса по време на представянето на най-новия финансов отчет. Приходите за четвъртото фискално тримесечие (до края на юли) се увеличават с 6 на сто до 12,4 милиарда долара (9,4 милиарда евро), а нетната печалба се подобрява в сравнение със същия период на миналата година с 18 на сто до 2,3 милиарда долара.

Cisco произвежда устройства за трафик на данни, наречени маршрутизатори и комутатори. Техниката на базираната в Калифорния компания се вгражда в повечето корпоративни мрежи и гарантира интернет свързаност.

Групата се възползва и от нарастващото значение на облачните услуги, а също така и от нарастващата употреба на смартфони и таблети. 

Едва преди две години Чеймбърс стартира преструктуриране на концерна, което костваше работните места на хиляди хора. Той намали разходите и отдели нерентабилните дивизии. Така например Cisco се отказа от производството на мини видеокамери и отдаде завода си в мексиканския град Хуарес на азиатския поддоставчик Foxconn.

В началото на годината технологичният гигант обяви, че специализираното в производството на безжични маршрутизатори и рутери за домашни потребители подразделение Linksys е продадено на Belkin.

Cisco придоби Linksys през 2003 г. за 500 млн. долара. Браншови наблюдатели обаче смятат, че компанията сега ще получи много по-малко пари. Сумата на сделката остана неназована. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още