IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и Samsung отиват на арбитраж заради патентите

Двете компании дори обсъждат сключването на цялостен патентен мир, но преговорите са в начална фаза

13:25 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple и Samsung отиват на арбитраж заради патентите

Изпълнителните директори на Apple и Samsung са си уговорили среща с посредник, за да решат с негова помощ своя патентен спор. От представените от адвокатите на двете фирми изявления става ясно, че представители на Apple и Samsung са се срещнали в понеделник, за да преговарят по условията за разрешаване на спора.

По-рано висш служител на Samsung заяви пред всекидневника The Korea Times, че компанията в момента води работни разговори с Apple, за да се намери решение на постоянните патентни спорове между двете компании. Подобна информация изтече преди дни и от корейското Министерство на науката, информационните технологии и бъдещото планиране. Според него двете компании са успели да намалят различията си по патентния въпрос. 

С намирането на посредник Apple и Samsung изпълняват изискване на председателстващия съдия Луси Кох. Тя беше инструктирала двете страни в спора още през миналия ноември за провеждане на дискусии за постигане на споразумение преди започването на втория съдебен процес през март.

Според документите арбитражното заседание ще е на 19-и февруари. За арбитъра засега е известно, че има "опит в решаването на нашумели спорове". Освен двамата главни изпълнителни директори в арбитража ще участват трима до четирима юрисконсулти. Външни за компаниите адвокати обаче няма да могат присъстват, предава ZDNet.

През ноември Apple и Samsung обявиха, че до 8-и януари ще направят предложения за разрешаване на спора. Шансовете за успех в момента Кох класифицира като много малки. "Не трябва да ми се подигравате, но дори и кантората ми се смее, когато спомена за извънсъдебно споразумение", каза тя тогава на адвокатите на двете страни.

Досега всички опити за споразумения са неуспешни. Дори и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и на Samsung Лий Ку Хи не успяха през август 2012 г. да стигнат до пробив в застиналите преговори.

Според материала на The Korea Times двете страни преговарят по темата още от края на декември, като се обсъжда и цялостен патентен мир. Преговорите по този аспект обаче са още в сондираща фаза. Двете страни се опитват да сближат позиции по отношение на таксите. Освен представителите на корейския антитръстов орган в разговорите участват и лица от Европа и Съединените щати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още