IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаптопите, смартфоните и таблетите са сред 6-те най-търсени стоки на кредит*

Молбите за онлайн покупки на изплащане сa се увеличили четири пъти през миналата година

13:50 | 28.01.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лаптопите, смартфоните и таблетите са сред 6-те най-търсени стоки на кредит*

Търсенето на стокови кредити в България расте, показва седмото издание на класацията „Топ 10 на изплащане” за 2013 г. от БНП Париба Лични Финанси, България.

През последната година компанията отчете ръст от 17% на молбите за финансиране на покупки на изплащане на годишна база. През второто полугодие на 2013 г. беше отбелязан ръст на заявленията от над 20% в сравнение със същия период на 2012 г., а като цяло през последната година е било регистрирано и увеличение от над 300% на годишна база на молбите за онлайн покупки на изплащане.

Новото издание на класацията е базирано на молбите за финансиране на почти 380 000 стоки, подадени през 2013 г. Близо 60% от тях са за 10-те най-търсени продукта.

Все по-скъпи стоки

Някои от най-търсените модели в новия рейтинг са по-скъпи в сравнение с победителите от 2012 г. Сред тях са смартфоните и лаптопите. В 7-то издание на „Топ 10 на изплащане” най-предпочитаният смартфон е на цена от 890-940 лв. Основните му характеристики са: 5-инчов дисплей, 16 GB вградена памет, HD резолюция, 13 МРХ камера и операционна система Android. Най-търсеният модел в класацията за 2012 г. беше на цена от 390-440 лв. и с много по-ниски характеристики.

Средната цена на лаптопите се повиши с близо 300 лв. и новият победител струва 890-950 лв., докато най-предпочитаният модел през 2012 г. беше на цена 600-650 лв. Топ моделът за 2013 г. е с по-мощен процесор и по-голям хард диск. Ръстът на броя на молбите и на цените на някои от най-търсените стоки показва, че българите са по-спокойни за своето бъдеще и са по-склонни да вземат потребителски кредити. 

"Според нас хората се чувстват по-уверени за своето бъдеще и са готови да си купят по-скъпи стоки на изплащане от по-висок клас. Най-значителен ръст на цените отбелязваме при лаптопите и при смартфоните. Роля за повишаването на цените има и развитието на технологиите. Най-вече при технологичните продукти, всеки следващ модел е с повече функционалности и приложения и разликата с предишния е много голяма. Това кара хората по-често да сменят техниката, която ползват и да си купуват по-нови и съответно по-скъпи модели", заяви за Investor.bg Ралица Захариева, мениджър „Маркетинг и комуникации” на БНП Париба Лични Финанси, България.

Интернет и мобилните технологии диктуват тренда

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България основни двигатели на пазара са интернет и мобилните технологии. Електронната търговия в страната се развива и доказателство за това е постоянно растящият брой както на онлайн молбите за кредит, така и на уеб магазините. Също така, през последната година на българския пазар навлязоха големи интернет търговци, които предложиха голямо разнообразие от стоки на атрактивни цени.

"Мобилните устройства са звездите в класацията ни „Топ 10 на изплащане” за 2013 г., която ние като пазарен лидер изготвихме на базата на близо 380 000 молби за специализирания ни потребителски кредит JetCredit. Лаптопи, смартфони и таблети са един от важните двигатели на пазара и са сред 6-те най-търсени продукта. Преносимите компютри са на второ място, смартфоните на 4-то, а таблетите – на 6-то", поясни още пред Investor.bg Захариева. 

По думите ѝ година по-рано лаптопите са били на втора позиция, а таблетите на 9-та. Смартфоните бяха 11-ти и не намериха място сред най-търсените стоки за покупка на изплащане през 2012 г. "Те влязоха в класацията през лятото на 2013 г. директно на 4-та позиция, която запазиха и в края на годината", заяви още Захариева.

Интернет променя и пазара на телевизори. Смарт устройствата от ново поколение стават все по-популярни. Революционната технологична промяна, която свърза телевизора с интернет предоставя съвсем ново изживяване на зрителите и поради това смарт устройствата са сред най-търсените стоки, купувани на изплащане.

Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
hex
преди 10 години
Така както си го написал излиза, че е по-разумно да се купуват телефони, остарели с една година. За този период цената на новите е с 1/3 по-голяма от набелязаната сума, а технологията се е развила забележимо. Компаниите в момента предлагат новите телефони на цените, на които им излизат, т.е. справедливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Маймуните не могат да помнят цяла година - мисля, че 3 минути им беше срока... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
На два много важни момента трябва да се обърне внимание: 1. КУПУВАТ и2. НА КРЕДИТНе мога да го разбера този смотан манталитет. Толкова ли не можеш да изчакаш 1 година, да си отделяш някъде по 50-60 лв. на месец и накрая да си го купиш в брой вместо да се набутваш с тези толкова много раздути % и ГПР? Прости и мързеливи хора = все по-богати лихвари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Не щат да купуват маймуните ли?- тук номера няма да мине лесно (поради особенност на местните маймуни - иска се повече акъл на "лъжещия", за да ги излъже 2 пъти по един и същи начин - именно затова много процеси, където маймунското внимание не е голямо, резултата се подменя дирекшън, и не се хаби ресурс за лъгане на маймуните) - та понеже има винаги поне 2 варианта на избор (за да има избор), то да се очаква "другия вариант", с добрия няма да стане, при това ниво на акъл на "лъжещия" :))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
boshko
преди 10 години
За снимки в тоалетната, как за какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Веско
преди 10 години
"най-предпочитаният смартфон е на цена от 890-940 лв. Основните му характеристики са: 5-инчов дисплей, 16 GB вградена памет, HD резолюция, 13 МРХ камера и операционна система Android"Винаги съм се чудел за кво го използват туй чудо наште 30% безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още