IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават сделката за Motorola „с условия“

„Покупката е една интересна любовна история“, твърди главният изпълнителен директор на Lenovo

17:15 | 01.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ разрешават сделката за Motorola „с условия“

Американските власти са склонни да разрешат придобиване на Motorola Mobility от страна на Lenovo по принцип, но с някои условия. Тази оценка е получила агенция Ройтерс от експерти. По този начин Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, известен като CFIUS, ще се опита да предотврати придобиването на твърде голямо влияние от страна на китайското правителство.

Федералната агенция CFIUS трябва да провери оценената на 2,91 милиарда долара  сделка, както всяка друга и да обори опасенията за сигурността. Може да изисква например само американски граждани да могат да работят над определени продукти, или че определена продукция трябва да остане в САЩ. 

Подобен тест на Lenovo предстои и заради покупката на сървърния бизнес на IBM. Според цитираните експерти не бива се подценява предимството, че Lenovo вече познава процедурата, след като придоби през 2005 г. бизнеса с персонални компютри и лаптопи на IBM. С CFIUS китайската компания се сблъска и през 2012 г., когато придоби американския производител на софтуер Stoneware и създаде джойнт венчъра си с EMC. Одобрението на регулаторния орган бе получено във всички тези случаи.

„Ако въобще има китайска компания, която има добри шансове да извърши такава покупка, то това е Lenovo", цитира Ройтерс експерта по сигурност Джим Люис от мозъчния тръст Strategic and International Studies. „Те вече танцуваха танца преди и знаят стъпките му“.

Междувременно в интервю за Fortune главният изпълнителен директор на компанията Йън Йънкин разясни някои от причините за покупката на Motorola. Той описа сделката с Google като “една интересна любовна история”. Lenovo се е интересувал от Motorola Mobility още преди  Google да я купи преди година и половина за 12,5 млрд. долара. В дългосрочен план китайците си поставят за цел да изпреварят Apple и Samsung.  

Всичко за инвазията на Lenovo четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още