IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на пазара на смарт часовници ще е за електрониката

Пазарът ще се разширява и това е добра възможност за печалба при сравнително малък риск, смята експерт

17:21 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тази година според анализаторската компания Canalys ще бъдат продадени 17 милиона смарт часовници и гривни. Снимка: Investor.bg</p>

Тази година според анализаторската компания Canalys ще бъдат продадени 17 милиона смарт часовници и гривни. Снимка: Investor.bg

Производителите на електроника се борят за позиции на сравнително новия пазар на уреди за носене и смарт часовници, пише Bloomberg. Компании като STMicroelectronics, NXP Semiconductor и Qualcomm се стремят да бъдат избрани да разработят сензорите, измерващи движение, пулс или температура - данни, които впоследствие изпращат до друго устройство, например смартфон.

Не е трудно да разберем защо производителите на чипове се насочват в тази посока. Продажбите на смарт часовници, очила, тренировъчни и медицински продукти в световен мащаб са били на стойност около 10 млрд долара през миналата година, като се очаква да се утроят до 2018 г., според изчисления на IHS.

Първата смарт гривна на китайската компания Huawei, третият най-голям производител на смартфони, беше представена на Mobile Wolrd Congress в Барселона. Samsung пък добави нововъведения към своята линия ръчни часовници, които се свързват със смартфона ви, която беше пусната в продажба през септември. Sony от своя страна също предлага подобен часовник. Най-големият производител на чипове за мобилни телефони – Qualcomm, представи свой смарт ръчен часовник на име Toq през септември.

„Потребителите на смартфони създадоха истински бум в търсенето на уреди за носене”, каза ръководителят на операциите на STMicro в Европа, Близкия Изток и Африка Пол Грим. „За нас това означава, че можем да подходим към тях по по-различен начин и да им предложим повече продукти. Това е добра възможност за увеличаване на продажбите ни”, добави той.

Пазарът на високотехнологични уреди за носене е добра възможност без висок риск за производителите на чипове, ако те разполагат със съответните технологии, заяви Грим. В частност за STMicro, това е възможност да се реализира печалба на един растящ пазар, при това с малко инвестиции, каза той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още