IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони и влиянието на китайските играчи

Спадът на цените на смартфоните води до увеличаване на използването на този вид устройства

18:48 | 15.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Спадът в цените на смартфоните води до увеличаване на използването на този вид устройства в цял свят според Gartner.

Въпреки стагниращите продажби на мобилни телефони в глобален план тези на смартфони се увеличават с 20,3% през третото тримесечие на 2014 г., достигайки 301 млн. единици, пише ChannelWeb.

Анализаторите твърдят, че смартфоните представляват 66% от целия пазар на мобилни телефони и до 2018 г. се очаква девет от всеки 10 телефона да бъдат смартфони.

Източна Европа, Близкият изток и Африка се радват на най-голям ръст на продажбите на смартфони – почти 50% на годишна база. Тези в САЩ се увеличават с 18,9% през третото тримесечие на годината – ръст, движен предимно от пускането на iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Картинката обаче не е толкова розова в Западна Европа, където продажбите спадат с 5,2%, а това е третият пореден спад за тази година.

Gartner предупреждава, че възходът на китайските производители не бива да бъде игнориран, тъй като три от петте топ производителя на смартфони са китайски – Huawei, Xiaomi и Lenovo.

Благодарение на възможността си да подбиват цените и да предлагат най-добрите характеристики, китайските марки са добре позиционирани и са готови за експанзия в сегмента с премиум телефони, твърдят от Gartner. Освен това те отговарят на нуждите на потребителите, които искат нови устройства, но не могат да си позволят тези на Apple или Samsung.

Общият пазарен дял на Apple и Samsung в момента възлиза на 37%, което е със 7 пр. пункта по-малко в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още