IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще придобие германския производител на чипове Lantiq

Lantiq ще бъде включена в клиентската дивизия "Интернет на нещата“ на Intel

13:42 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският концерн Intel Corp. обяви плановете си за придобиване на Lantiq, германски производител на комуникационни чипове. Въпреки това стойността на сделката засега остава неразкрита, предава MarketWatch. 

Lantiq е формирана през 2009 г. от подразделение на Infineon Technologies AG, като бе закупена от инвестиционната фирма от Сан Франциско Golden Gate за 400 млн. долара.

Intel е най-известна със своите микропроцесорни чипове, което извършват изчисленията в персоналните компютри и сървърните системи. Компанията има и друг бизнес в много други области, включително чипове за устройство, наречени „портови“, които помагат за свързването на потребителите с интернет чрез кабелни мрежи.

Базираната в Мюнхен Lantiq предлага  чипове и софтуер, използвани за широколентови комуникации в устройства, предоставяни от доставчици на далекосъобщителни услуги. Тя се специализира в мрежови технологии, които включват DSL или дигитална абонатна линия, както и Wi-Fi и Ethernet. 

Intel заяви, че дейността на Lantiq ще бъде включена в клиентската ѝ компютърна дивизия "Интернет на нещата“. Кирк Скауген, старши вицепрезидент, който ръководи дивизията, заяви в предварително подготвено изявление, че технологията на Lantiq ще помогне на Intel да предложи и други продукти за свързване на устройства в дома.  Очаква се трансакцията да приключи до 90 дни, завиха от Intel.

В продължение на години Lantiq не даваше данни за финансовите си резултати. През 2010 г. бе заявено, че приходите от продажби възлизат на 500 милиона евро, а печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация – между 15 и 20 млн. долара. По това време компанията обмисляше и IPO. Оттогава обаче настана мълчание. До днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още