IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО одобри споразумение за премахване на митата върху 201 IT продукта

Споразумението ще повиши глобалния БВП със 190 млрд. долара на година

10:21 | 17.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 50 от членовете на Световната търговска организация (СТО) в сряда одобриха най-голямата сделка за намаляване на мита от почти две десетилетия, премахвайки ограниченията върху търговията за 1,3 трлн. долара на 201 продукта от информационни технологии, съобщава Financial Times.

Разширяването на Споразумението за информационните технологии (СИТ) от 1996 г. ще повиши глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) със 190 млрд. долара на година, твърдят IT експертите, тъй като ще бъдат намалени разходите по търговски продукти от GPS устройства и конзоли за видео игри до полупроводници следващо поколение.

Търговските министри заявиха, че то ще помогне и да се даде нов тласък на СТО, която е силно разединена заради неуспеха си да сложи край на дългогодишния застой в преговорите по Програмата за развитие от Доха от 2001 г.

Много развити страни на двудневната конференция на СТО в Найроби тази седмица призоваха Програмата за развитие от Доха да бъде отложена или развита, за да включва нови въпроси. Повечето развиващи се страни искат да запазят рамката в опит да гарантират повече отстъпки от развитите икономики, особено по отношение на земеделски субсидии.

Бариерите ще бъдат премахнати на три етапа по силата на разширеното СИТ. 65% от новите митнически линии, представляващи 88% от вноса, ще бъдат намалени веднага след прилагането на сделката през юли 2016 г.

Три години по-късно допълнителни съкращения ще бъдат направени по 89% от митническите линии, представляващи 95% от вноса. Останалите такси ще бъдат премахнати до януари 2024 г.

Роберто Азеведео, генерален директор на СТО, защити разсроченото изпълнение на сделката на фона на бързия темп на промени в IT индустрията. „Етапите са част от сделката още от началото“, каза той.

„Във всяко едно споразумение трябва да имате залегнала в него гъвкавост, иначе компромисът ще бъде много труден за постигане“.

Споразумението по включването на 201 продукта бе постигнато през юли, но приемането му бе отложено, след като Китай отказа да представи времева рамка за отмяна на митата по избрани продукти.

Пекин най-накрая представи документа си в сряда следобед по време на конференцията. Останалите страни членки по споразумението след това провериха и одобриха времевата рамка.

Въпреки че някои важни класове продукти не са включени, като сред тях са екрани с течни кристали и литиево-йонни батерии, експертите приветстваха сделката като голям пробив в многостранните търговски преговори.

Джон Нюфър, президент на базираната във Вашингтон асоциация на производителите на полупроводници, описа сделката като „много голяма“ за СТО. „СТО се опитва да покаже приложимост към отварянето на пазарите“. Секторното приложение, „макар и да е много малка част от пая, създава нов и полезен модел“.

Нюфър добавя, че икономическите ползи вероятно ще бъдат по-големи от годишния тласък от 190 млрд. долара за глобалния БВП, изчислен от Information Technology and Innovation Foundation.

Според оценките на СТО търговията с IT стоки представлява 7% от общата търговия и надделява както над  автомобилните продукти, така и над текстил, облекло, желязо и стомана взето заедно.

Участващите 53 страни формират 90% от търговията на IT продукти. Всички страни от СТО ще спечелят от сделката обаче, тъй като намаленията ще бъдат включени в т.нар. схеми за отстъпки на участниците от Споразумението по информационните технологии.

Макар че споразумението е подписано от 53 членки, ЕС се смята за един член, въпреки че всички 28 страни и Турция, която има митническо споразумение с ЕС, ще бъдат засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още