IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сигурната“ Blackberry не е толкова надеждна

Компанията е предоставила ключ към устройствата си на властите преди 6 години

09:26 | 15.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Компанията е предоставила на властите възможност за разкодиране на устройствата си преди шест години. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Компанията е предоставила на властите възможност за разкодиране на устройствата си преди шест години. Снимка: архив Ройтерс

Докато американският концерн Apple се възпротиви сериозно на властите заради искането им да им предостави „задна вратичка“ към неговите смартфони, канадският производител Blackberry е предоставил универсален начин за отключване на своите устройства на канадските власти още през 2010 г., пише Vice News.

Медията е разкрила, че канадската полиция е успяла по „мистериозен начин“ да отключи криптиран Blackberry, свързан с дело за убийство в гангстерска престрелка. Това престъпление е станало през 2011 г. в близост до Монреал, а виновниците за него са били открити и пратени в затвора.

Местни правозащитни организации са настоявали през последните две години съдът да предостави достъп до документите по делото, които са били засекретени и след предоставянето им е станало ясно, че канадската полиция успешно е декриптирала близо милион съобщения, изпратени от устройства на Blackberry.

Според наличните документи нужните за делото доказателства са били намерени, след като сървър на службите е осъществил декриптирането на съобщенията, използвайки нужния за това декриптиращ ключ.

След дълга правна битка в съда и разкриване на нужната информация е станало ясно още, че Blackberry е предоставила глобален декриптиращ ключ за всички свои устройства още през 2010 г.

Разбира се, както компанията, така и властите сега категорично отричат това да се е случило.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Jay Gould
преди 8 години
Blackberry са на светлинни години пред гордите Apple които си дават и *** на китайците, но в родината се правят на обидени - понеже номера минава... Всеки Apple може да се хакне или подслуша доста лесно, но разговор между 2 телефона Blackberry по тяхната линия би озорил и ЦРУ. Не е случайно, че в едрия бизнес това са единствените телефони а Ябълките са за тинейджъри и плебоса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още