IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото поколение фермери в Япония – роботи?

Размерът на необработваемите земеделски земи в страната почти се е удвоил през последните две десетилетия

09:18 | 25.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все по-силно Япония се сблъска с проблема на застаряващото население. Той засегна и земеделските стопани, възрастта на които се увеличава, а пенсионирането им наближава.

Ето защо Токио предлага екстравагантно решение: роботи и безпилотни трактори, предава Bloomberg.

Средната възраст на японските фермери възлиза на 67 години, като две трети от тях са навършили 65 години. Във връзка с тези обезпокоителни факти японският министър на селското стопанство Хироши Морияма представи план за замяна на тези фермери с роботизирани трактори японско производство. Морияма предлага и да се закупят екзоскелети за тези хора. 

Япония възнамерява да похарчи 4 млрд. йени (36 млн. долара) до март 2017 г., за да промотира автоматизацията и да помогне в разработването на 20 различна вида роботи, включително и такъв, който може да сортира презрелите праскови при брането. Корпорацията Kubota Corp., най-големият японски производител на агротехника, вече показа своите първи роботизирани трактори. Iseki & Co. и Yanmar Co. също разработват автономни трактори и комбайни.

Размерът на необработваемите земеделски земи в Япония почти се е удвоил през последните две десетилетия, достигайки 420 хил. хектара през 2015 г., докато все повече фермери минават в пенсия, показват данни на министерството. Около 65 процента от производителите са на 65 години или по-възрастни. Недостигът на млади хора, желаещи да се занимават със земеделие, увеличава опасенията, че зависимостта на Япония от вноса на храни ще се задълбочи, след като и в момента страната вече получава около 60 процента от хранителните си доставки от чужбина.

С японския министър са съгласни и министрите на редица държави. Американският министър на селското стопанство Том Вилшак смята, че ако този проблем не бъде решен, застаряващите селскостопански работници могат да застрашат продоволствената безопасност на страната. В САЩ средната възраст на фермерите е 57 години, но преди пет години тя е била 55 години и очевидно се наблюдава тенденция в това направление. По данни на ООН средната възраст на селскостопанските работници в развитите страни е 60 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още