IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Ценовата разлика при смартфоните

Продажбите на смартфоните iPhone на Apple напоследък отчитат спад, но къде се крие причината?

17:32 | 05.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато наскоро продажбите на iPhone на Apple започнаха да показват признаци за застой, една от най-цитираните причини за забавянето бе острата му ценова разлика спрямо конкуренцията.

Макар че вероятно е вярно предположението, че по-ниска цена ще засили продажбите на iPhone, въпросът е защо цената му сега е по-голям проблем отпреди, коментира Statista. В крайна сметка смартфоните на Apple винаги са били по-скъпи от тези с операционна система Android, но това не спираше Apple да се представя повече от добре на пазара, и то много пъти през последните няколко години.

На първо място, пазарът на смартфони се променя. В изключително развитите региони, като Северна Америка и Европа, пазарът е доста наситен – повечето хора, които искат смартфон, вече имат такъв. Голяма част от растежа при смартфоните днес идва от развиващите се пазари, където цените са по-голям проблем.

В същото време ценовата разлика между устройствата iPhone и телефоните с Android се разширява значително през годините. Графиката, ползваща данни на инвестиционния фонд KPCB, показва, че разликата в средните цени на продажба се е увеличила от 218 долара през 2008 г. до 443 долара през 2016 г.

Макар че смартфоните с Android висок клас, например луксозните устройства на Samsung, все още струват колкото един iPhone, има множество производители (най-вече от Китай), които продават смартфони на цени в пъти по-малки от тези на iPhone.

Infographic: The Smartphone Price Gap | Statista

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още