IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry казва "сбогом" на класическия си модел телефони

Classic, който разполага с емблематичната за компанията клавиатура, вече няма да се произвежда

09:38 | 06.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

BlackBerry ще спре да произвежда смартфона BlackBerry Classic – обичан модел, подобрена версия на оригинала, който направи компанията лидер на пазара преди да бъде детронирана от Apple и Samsung Electronics, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Джон Чен представи Classic, след като се присъедини към фирмата през 2013 г., връщайки на потребителите добре познатата клавиатура на BlackBerry, която беше много харесвана в миналото при предходните модели. Предшественикът на Чен Торстен Хейнс позволи клавиатурата да бъде изместена от сензорните екрани.

Решението за спирането на производството на Classic е една стъпка напред в елиминирането на операционната система BB10, която вече ще работи само на модела Passport. Новите телефони на компанията ползват Android.

Освен това Чен увеличава фокуса на компанията върху софтуера, след като приходите от телефони се свиха през последните две години. През последното фискално тримесечие BlackBerry продаде 500 хил. устройства спрямо 600 хил. през предходното.

"Готови сме за промяна, така че да дадем на потребителите нещо по-добро“, заяви Ралф Пини, генерален мениджър на BlackBerry, отговарящ за устройствата, и главен оперативен директор.

В момента фирмата работи по два нови телефона с Android, в допълнение към модела Priv, включително и по по-евтина опция за потребителите. От своя страна анализаторите все още призовават Чен да свие загубата от продажбата на смартфони и да излезе от хардуерния бизнес, който дърпа приходите надолу. Чен пък настоява, че хардуерното подразделение ще стане печелившо до септември, но също така заяви, че цел номер едно на компанията е да печели от софтуер и услуги. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още