IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel повиши очакванията си за приходите

Концернът вижда признаци за възстановяване на пазара на персонални компютри

18:07 | 16.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Intel Corp. повиши очакванията си за приходите от продажби през третото тримесечие, позовавайки се на възстановяването на пазара на компютри, предава Bloomberg.

Най-големият производител на полупроводници в света страдаше от глобалния спад на търсенето на персонални компютри, тъй като хората предпочитат да купуват повече таблети или мобилни телефони и да извършват бизнеса си в облака.

През април Intel заяви, че ще съкрати 12 хил. работни места, или 11% от работната си сила на фона на усилията на главния изпълнителен директор Браян Крзанич да измести фокуса на компанията към нови сегменти, като чиповете за безжични устройства. 

Сега Intel вижда признаци на „запълване на веригата на доставки на персонални компютри", каза концернът в изявление от петък. Той също така „вижда някои признаци на подобряване на търсенето на PC".

Новата прогноза на Intel е за приходи от 15,6 млрд. долара, с възможност за вариация в двете посоки от 300 млн. долара. Предишната прогноза на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания бе за 14,9 млрд. долара, плюс или минус 500 млн. долара. Анализаторите очакваха средно приходи в съответствие с първоначалната прогноза на компанията.

Доставките на персонални компютри, един пазар, който осигурява на Intel повече от половината от продажбите ѝ, паднаха до най-ниското си ниво от десетилетие насам през първите три месеца на 2016 г. Дълбочината и продължителността на спада означава, че Intel вече не може да разчита на бума в търсенето за сървърни чипове или на увеличаване на пазарния си дял срещу по-слабия си конкурент Advanced Micro Devices Inc.

Някои анализатори обаче все още се колебаят да обявят, че това е обрат на тенденцията.

„Компютрите се справят по-добре, няма съмнение в това", каза Си Джей Мюз, анализатор в Evercore ISI. „Аз не бих го нарекъл бърза промяна. Но мисля, че когато се вгледате в слабата наличност и песимистичната нагласа, все пак пазарът се справя по-добре от очакванията". Intel също така завиши прогнозата си за чист брутен марж с 1 процентен пункт, като сега очаквам среден марж от 63%, плюс или минус няколко процентни пункта.

Акциите поскъпнаха с 2,7% до 37,53 долара за брой един час след началото на сесията в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още