IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото на ZeniMax срещу Facebook и Oculus VR - в решаваща фаза

Марк Зукърбърг ще свидетелства днес, а ZeniMax настоява за обезщетение от 2 млрд. долара, за колкото Facebook придоби Oculus през 2014 г.

10:09 | 17.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съдебната битка на американската технологична компания ZeniMax срещу Facebook и Oculus VR навлиза в решаващата си фаза.

След като миналата седмица за изслушване бе извикан Джон Кармак, основател на студиото id Software и създател на емблематични игри, като Quake и Doom, днес се очаква на свидетелската скамейка да застане Марк Зукърбърг, а след това и основателят на Oculus Палмър Лъки, предава BusinessInsider.

В продължение на години ZeniMax твърди, че очилата за виртуална реалност Rift, които Oculus представи на пазара през миналата година, се основават на технология, открадната от компанията. Според ZeniMax Джон Кармак, основател на студиото id Software и създател на емблематични игри, като Quake и Doom, в качеството си на бивш служител на компанията е получил достъп до предварителни разработки за VR устройство, които той е отнесъл със себе си при новия си работодател Oculus, които на свой ред са се възползвали от крадената информация.  

„Преди да напусне ZeniMax, Кармак тайно и незаконно е копирал хиляди документи, които са интелектуална собственост на компанията. От неговия компютър те са пренесени на USB стик, който той е взел със себе си в Oculus, без да има право на това“, гласи обвинението.

Според ZeniMax дори след като вече не е бил служител на компанията, Кармак се е върнал в старата си месторабота и е взел без разрешение разработка в областта на виртуалната реалност, по която е работил той и други хора от екипа на ZeniMax.

ZeniMax не пропуска в обвиненията да нападне и Лъки, когото нарича „голям измамник“. А историята, че той е създал прототипа на VR очилата като тинейджър, докато живеел със своите родители, е измислена, твърди ZeniMax.

Сега ZeniMax съди собственика на Oculus Facebook, като настоява за обезщетение от 2 млрд. долара. За същата сума Facebook придоби Oculus през 2014 г. Адвокатите на собственика на социалната мрежа Зукърбърг са се опитали да избегнат свидетелстването му, но властите са настояли за появата му.

За Лъки появата в съда ще е първата му от септември насам, когато създаде мини-скандал в интернет с подигравателна публикация, насочена към тогавашния кандидат за президент на САЩ Хилари Клинтън.

Тони Сами, един от адвокатите на ZeniMax, определи придобиването на Oculus от страна на Facebook, като „една от най-големите технологични измами в света“ по време на първоначалните съдебни изслушвания това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още