IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Melexis: Кризата с чипове ще се простре поне до началото на 2022 г.

Очевидно всички по веригата полагат много усилия, но е нужно време, за да видим резултата, казва новият шеф на концерна Марк Бирон

09:54 | 27.06.21 г.
<p>
	Завод на белгийската компания. <em>Снимка: Melexis&nbsp;</em></p>

Завод на белгийската компания. Снимка: Melexis 

Създадената преди повече от 30 години белгийска инжeнepнa ĸoмпaния Меlехіѕ не е оптимист за скорошно решение на кризата с доставките на чипове.

„Не виждаме края на кризата с чиповете от перспективата на Melexis. Вярваме, че ще продължи през 2021 г., а вероятно и до началото на 2022 г., защото ще отнеме време за намирането на точния баланс между търсенето и доставките. Очевидно всички по веригата полагат много усилия, увеличават доставките, има много и скъпи инвестиции. Но е нужно време, за да видим резултата от тези инвестиции“, каза Марк Бирон, новият главен изпълнителен директор на Melexis, в ефира на предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

„Икономическият ефект все още не е оценен. Все още не знаем, но със сигурност много хора са засегнати, личният живот на много хора е засегнат, защото не намираме стоките, не намираме оборудването. А когато намерим оборудването, много често то е по-скъпо от обичайната си цена. Всичко това влияе върху цената, която хората трябва да платят, за да купят нещо“, поясни той.

Марк Бирон разказа и за новите начинания на Melexis в сферата на гейминга. Според него това е нарастващ пазар и в компанията имат желание да допринесат за развитието му.

„Ще дам пример - имаме умен драйвър за охладителя. Тези вентилатори са много важни за охлаждането на компютъра. Модерните игри консумират много енергия и им е нужно охлаждане. Това е важна част от оборудването, защото геймърът не иска шумът да му пречи, което значи, че охладителят трябва да вдига малко шум“, отбеляза той.

Преди дни белгийският производител на чипове обяви, че прави стъпка напред в експанзията си у нас, като през септември ще открие новата си сграда в София. Компанията, която оперира от 20 години в България, инвестира 75 млн. евро в сградата, която се намира в съседство с другото звено в столицата. Така ще бъдат добавени 15 000 кв. метра площ към вече съществуващите 7500 кв. метра. Идеята е на новото място да се помещават производственото и научноизследователското звено на Melexis у нас, като ще бъдат наети 160 нови служители до края на 2022 г.

В момента в екипите на Melexis в България работят 500 души, а с привличането на нови кадри екипът ще нарасне до 660 до края на следващата година. Новопривлечените служители ще са заети предимно в производството, развойната дейност и лабораторията на белгийската компания, поради което тя вече набира инженери, оператори и техници. Тяхната задача ще бъде да работят по редица проекти, включително разработката и производството на иновативни интегрални схеми и други решения. Целта на Melexis е в България да се тестват повече чипове, които да се използват на по-късен етап от индустрията, а самото производство да се утрои. Melexis иска да увеличи капацитета си с 286 машини, с което общият им брой ще достигне над 530.

Целия разговор вижте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още