IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm: През 2021 г. ще се продават до 550 млн. 5G смартфони

Компанията сигнализира за постепенно смекчаване на проблемите с веригите на доставки

12:57 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Все повече и повече потребители купуват смартфони за новото супер бързо 5G предаване на данни. Производителят за чипове Qualcomm очаква 500 до 550 млн. 5G-съвместими телефони да бъдат продадени през 2021 г. Това би било значителен пазарен дял: анализаторската компания IDC очаква продажбите на общо 1,37 милиарда смартфона през тази година. А Qualcomm има добра представа за бизнеса, тъй като американската компания е водещ доставчик на модеми за свързване към радиомрежата.

Флагманският бизнес на Qualcomm с телефонни чипове е нараснал с 56% през тримесечието до 4,69 милиарда долара на годишна база. Растежът идва най-вече от смартфоните, които използват операционната система Android. Но Qualcomm доставя, наред с други неща, 5G модеми за iPhone на Apple, предава Bloomberg.

Подобно на много други производители на чипове, Qualcomm възлага производството на компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics Co. С нарастването на търсенето тези производители трудно се справят с поръчките, но напоследък има признаци, че недостигът на чипове може да намалява, казват от Qualcomm.

Като цяло приходите на групата са се увеличили с 12% до 9,3 млрд. долара на годишна база, както обяви Qualcomm след затварянето на пазара в САЩ в сряда. Печалбата обаче се понижава с 5% до 2,8 млрд. долара (2,4 млрд. евро) през четвъртото фискално тримесечие, което приключи в края на септември.

Qualcomm е засегната от последиците от настоящия недостиг на чипове навсякъде, но се противопоставя, наред с други неща, с по-широко разпределение на производствените поръчки, каза финансовият директор Акаш Палхивала.

Внимателно следената мярка за времето за доставка на чипове не е нараснала толкова бързо през октомври, което е обнадеждаващ знак. А закъсненията при доставките на някои полупроводници намаляват. Ключов доставчик на логистика заяви през тази седмица пред Bloomberg, че пречките във веригите за доставки отшумяват. Проблемите засягат всичко - от коли до маратонки.

Qualcomm, базирана в Сан Диего, успя да промени веригите си за доставки, като разполага с повече от един доставчик, който прави три от ключовите ѝ продукта. Концернът очаква продажбите на чипове за смартфони да достигнат рекордно ниво през това тримесечие и дава приоритет на тази продуктова линия пред някои от по-малко печелившите си бизнеси. 

Главният изпълнителен директор Кристиано Амон диверсифицира доставчиците на Qualcomm, за да гарантира, че компанията може да получи това, от което се нуждае. Той също така работи за намаляване на зависимостта от чиповете за мобилни телефони чрез продажбата на полупроводници на автомобилни и други производители.

„Сега имаме повече вектори на растеж, отколкото просто мобилния“, каза Амон в интервю за Bloomberg. „Ясно е, че Qualcomm вече не се определя от единен пазар”, поясни той.

Qualcomm надмина очакванията на анализаторите както с тримесечните резултати, така и с очакванията си за текущото тримесечие. Въпреки предизвикателствата компанията се възползва от нарастващия апетит към чиповете за смартфони и набега си към нови пазари. Qualcomm, най-големият производител на чипове за смартфони в света, очаква печалба от между 2,90 до 3,10 долара на акция през периода, приключващ през декември, много над онези 2,58 долара, предвидени от Wall Street. Приходите ще бъдат в диапазона между 10 млрд. до 10,8 млрд. долара в сравнение със средна оценка за 9,73 млрд. долара.

Инвеститорите възнаградиха това с поскъпване на акциите с повече от 7% в следборсовата сесия.

Компанията е уникална в бранша, защото голяма част от печалбата ѝ се генерира от лицензиране на технологии. Производителите на телефони плащат, за да използват технологията на Qualcomm, независимо дали купуват нейните чипове или не, защото компанията притежава патенти, които покриват някои от основите на мобилните комуникации.

След многогодишна съдебна битка с Apple Inc. двете компании се споразумяха и Qualcomm се превърна в доставчик на модеми - чипове, които свързват телефоните с клетъчни мрежи - за iPhone. Някои инвеститори са загрижени, че приходите от това споразумение ще бъдат сравнително кратки, защото Apple в крайна сметка ще изгради свой собствен компонент.

Apple предупреди през миналата седмица, че се затруднява да се справи с търсенето на iPhone заради ограниченията в предлагането. Проблемите ще свият приходите с повече от 6 млрд. долара през това тримесечие, каза главният изпълнителен директор Тим Кук след отчитането на резултатите. Но на фона на факта, че телефоните с Android, а не iPhone, подхранват растежа на бизнеса с телефонни чипое на Qualcomm, това може да е по-малко притеснение за гиганта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още