IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron ще съкрати 10% от служителите си заради пониженото търсене на чипове

Компанията преустановява обратното изкупуване на акции, намалява заплатите на мениджмънта и няма да изплаща бонуси 

09:32 | 22.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове за памет, заяви, че най-тежкият период за пренаситения сектор от над десетилетие ще затрудни възстановяването на рентабилността през 2023 г.

В сряда компанията обяви редица мерки за намаляване на разходите, включително 10% съкращаване на работната сила, за да се справи с бързия спад на приходите. Micron също така прогнозира рязък спад на продажбите и по-голяма загуба от очакванията на анализаторите за текущото тримесечие, предава Bloomberg.

Производителите на полупроводници са в разгара на рядко срещано спадащо търсене на техните продукти по-малко от година, след като не успяха да произведат достатъчно количество, за да посрещнат поръчките. Потребителите отлагат покупките на персонални компютри и смартфони на фона на ускоряващата се инфлация и несигурната икономика. Производителите на тези устройства, които са основните купувачи на чипове за памет, сега имат запаси от компоненти и забавят поръчките за нови.

Според главния изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра индустрията изпитва най-големия дисбаланс между търсенето и предлагането от 13 години насам. По думите му запасите трябва да достигнат своя връх през настоящия период, след което да намалеят. Клиентите ще преминат към по-здравословни нива на запаси приблизително до средата на 2023 г., а приходите на производителя на чипове ще се подобрят през втората половина на годината, твърди Мехротра. Приливи и отливи при Micron. Графика: Bloomberg Приливи и отливи при Micron. Графика: Bloomberg

„През цялата 2023 г. рентабилността ще бъде подложена на предизвикателства поради свръхпредлагането, което съществува в индустрията", каза той в интервю. „Степента и темпът на възстановяване по отношение на рентабилността зависят от това колко бързо ще се приведе в съответствие предлагането“. 

Мехротра добави, че уникалното стечение на обстоятелствата - войната в Украйна, рязкото нарастване на инфлацията, Covid и прекъсванията на доставките - е тласнало индустрията за чипове с памет към повторение на предишни цикли, когато цените са се сринали и са унищожили печалбите. Micron е реагирала агресивно, за да се опита бързо да преодолее трудния период. След като спадът приключи, индустрията ще възобнови печелившия си растеж, подпомогната от търсенето на компютри с изкуствен интелект и автоматизацията на различни индустрии, убеден е мениджърът.

Micron, която вече обяви съкращения на фабричното производство, намалява бюджета си за нови заводи и оборудване и сега очаква да похарчи от 7 до 7,5 млрд. долара за фискалната година, което е спад спрямо по-ранната цел от цели 12 млрд. долара. Компанията забавя въвеждането на по-съвременни производствени технологии и прогнозира, че разходите за ново производство ще намалеят в цялата индустрия.

За разлика от други части на сектора на чиповете, продуктите на Micron се произвеждат по индустриални стандарти, което означава, че могат да бъдат заменяни с тези на конкурентите. Тъй като паметта може да се търгува като стока, нейните производители са изложени на по-силно изразени ценови колебания.

Обещанието на Micron да намали производството в заводите си и да забави проектите за разширяване няма да облекчи пренасищането с чипове освен ако конкурентите, включително Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc., не последват примера ѝ. Тази стъпка може да помогне за поддържане на цените, но е свързана с работа на скъпи заводи с по-малък от пълния капацитет, което може да се отрази сериозно на рентабилността. 

В допълнение към планираните съкращения на работната сила компанията преустанови обратното изкупуване на акции, намалява заплатите на мениджмънта и ще пропусне изплащането на бонуси в цялата фирма, заявиха ръководителите по време на конферентен разговор след публикуването на резултатите.

Micron заяви, че приходите ѝ през второто фискално тримесечие ще бъдат около 3,8 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите бе за 3,88 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. Компанията прогнозира загуба от около 62 цента на акция, без да се включват някои елементи, за периода, приключващ през февруари, в сравнение със загубата от 29 цента, очаквана от анализаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: 0pk хора с богата фантация могат да си го обяснят както си искат. Хората които са виждали как се правят чипове от началото им беше ясно, че това е няква измислица зада оправдаят спекулативното повишение на цените им... чиповете може би са най лесното и бързо нещо за производство от целия автомобил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: khao или можем да направим заключение, че спада търсенето на чипове от конкретния производител, без да обясняват защо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sharkys
преди 1 година
Две новини по-долу - "автомобилната индустрия страда от липса на чипове"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
и резко от криза, минахме на излишък ..... хахахахахаха, половината ви "новини" са тотален фейк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още