IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron ще вложи до 100 млрд. долара за фабрика за чипове в щата Ню Йорк

Концернът е поредният, който се възползва от субсидиите, предвидени от Закона за чиповете и науката

09:00 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Micron Technology Inc. ще инвестира до 100 млрд. долара в изграждането на кампус за производство на полупроводници в щата Ню Йорк, с което се присъедини към вълната от планове за производство на чипове в САЩ, тъй като Вашингтон се опитва да стимулира местното производство на тези важни компоненти, пише The Wall Street Journal. 

Производителят на чипове заяви във вторник, че възнамерява да изгради най-големия завод за производство на полупроводници в САЩ, a производството в завода в Клей, щата Ню Йорк, ще започне по-късно през десетилетието.

Планът за разходи на Micron подчертава как индустрията за чипове се опитва да балансира между краткосрочното затягане на коланите на фона на икономическите сътресения и вярата в дългосрочното търсене на полупроводници. Напоследък Micron намалява краткосрочните си капиталови разходи, за да се справи с намаляването на потребителския апетит за персонални компютри и смартфони през тази година. Това доведе до спад на продажбите на компанията през последното тримесечие и тя заяви, че капиталовите разходи за текущата финансова година ще бъдат с 30% по-ниски от тези за предходната година, за да се справи със свръхпредлагането.

Преди година Micron заяви, че ще похарчи до 150 млрд. долара за допълнителен производствен капацитет, въпреки че не каза къде ще отидат новите средства. Компанията не се ангажира с тези разходи, докато правителството на САЩ не одобри субсидиите за местното производство на чипове. 

„Ще се нуждаем от подкрепа от федералното правителство, както и от подходяща подкрепа от щатските правителства, за да преодолеем разликата от 35% до 45% в разходите, която съществува при производството в чужбина", заяви главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра по-рано тази година.

Компанията заяви във вторник, че за съоръжението в Клей ще са необходими около 20 млрд. долара до края на това десетилетие, а след това то ще бъде доизградено. Строителството в Клей, на около 25 мили северно от Сиракуза, Ню Йорк, трябва да започне през 2024 г. Миналия месец компанията заяви, че ще инвестира 15 млрд. долара в нов завод в Айдахо, чието строителство ще започне през следващата година.

Акциите на Micron затвориха с ръст от 4,3% във вторник.

Плановете за фабриките са оповестени по-малко от два месеца след приемането на Закона за чиповете и науката, който има за цел да стимулира вътрешните иновации чрез субсидиране на изграждането или разширяването на заводи за производство на полупроводници в САЩ. 

Подписването на законопроекта подтикна американските компании за чипове да планират нови инвестиции за милиарди долари. Така например Qualcomm Inc. си партнира с GlobalFoundries Inc., която също има завод в щата Ню Йорк, в споразумение за производство на чипове на стойност 4,2 млрд. долара. 

През последните месеци Intel Corp. и Texas Instruments Inc. също разкриха планове за инвестиции в заводи за производство на чипове в САЩ. Те са сред множеството компании, които оценяват възможностите за изграждането на заводи в САЩ, за да се възползват от новите федерални и щатски стимули.

Micron заяви, че ще се възползва от стимули в размер на 5,5 млрд. долара от Ню Йорк, заедно с федералните субсидии. Във вторник Мехротра похвали администрацията на Белия дом и Конгреса за това, че са дали приоритет на пакета от субсидии.

Членове на Конгреса и правителствени служители смятат, че въвеждането на ново производство на чипове в САЩ е от решаващо значение за преодоляване на опасенията, че страната губи контрола върху напредналите технологии, които са от решаващо значение за националната сигурност. Макар че индустрията на чиповете се е зародила в САЩ, днес американските заводи разполагат само с около 12% от световния капацитет за производство на чипове. Централата на Micron в Айдахо. Снимка: Jeremy Erickson/Bloomberg Централата на Micron в Айдахо. Снимка: Jeremy Erickson/Bloomberg

Новите фабрики на Micron в Ню Йорк и Айдахо ще увеличат дела на производството на компанията в САЩ от 10% на 40% за около 10 години, казва Мехротра в интервю за WSJ.

„Ние въвеждаме водещо производство на чипове памети в САЩ, изграждаме диверсифицирани, устойчиви местни вериги за доставки в САЩ и създаваме национална икономическа сигурност, както и се занимаваме с националната сигурност чрез тези инвестиции", каза той.

Другите държави не стоят безучастно. Европа подготвя собствено финансиране за индустрията и се стреми да удвои дела си на световния пазар до 20% до 2030 г. Някои от най-големите производители на чипове в света, които не са от САЩ, включително Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и южнокорейската Samsung Electronics Co. , са изготвили планове за стотици милиарди долари за ръст на производството си през следващите години, като се стремят към по-голям дял от доходоносния пазар, на който разходите за производство рязко нарастват.

Подразделението на Samsung за производство на чипове на договорни отношения заяви през тази седмица, че планира да увеличи производствения си капацитет за най-модерните чипове със 70% годишно.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън, който подкрепи финансирането на научните изследвания и производството на чипове в размер на близо 52 млрд. долара, което се очаква да започне да се прилага през следващата година, приветства плана за инвестициите на Micron.

Докато САЩ се стремят да разширят собствената си индустрия за производство на чипове, администрацията на Байдън се опитва да ограничи растежа на производството на чипове в Китай, като се опитва да отреже страната от напредналите технологии, които биха могли да подхранват военното ѝ развитие и дейностите по разузнаване. Администрацията подготвя нови мерки за контрол на износа на чипове и оборудване за тяхното производство, които биха могли да засегнат достъпа на Китай до чипове за изкуствен интелект и чипове с усъвършенствана памет, наред с други устройства.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул заяви, че планът на Micron представлява най-голямата инвестиция на частния сектор в историята на щата и ще утвърди Ню Йорк като световен производствен център. Сенатор Чък Шумър (демократ от Ню Йорк), който ръководи законодателните усилия за приемането на стимулите за заводите за чипове, нарече проекта „победа за САЩ в световната надпревара за привличане на авангардни производства“. 

„Другите страни оказват огромна помощ на своите компании, не само Китай, но и Европа", каза той. „Ако нашето правителство не се беше намесило, всички тези нови фабрики за чипове - а търсенето на чипове е огромно - щяха да бъдат построени в чужбина“. „Ще върнем тези работни места тук и ще сложим край на зависимостта ни от чипове, произведени в чужбина", заяви Чък Шумър. „Този мащабен проект ще бъде изграден с високоплатени работни места“. 

„Днес само 2% от световната памет се произвежда тук, в САЩ, но ние ще променим това", каза Мехротра, като очерта плановете си да помогне за увеличаване на пазарния дял на САЩ до 10 % от световното предлагане през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още