IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel и Brookfield сключиха сделка за 30 млрд. долара за финансиране на фабрики за чипове

Споразумението за финансиране може да бъде първото от поредица такива партньорства, докато производителят на чипове изгражда нови заводи

10:33 | 24.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изграждане на фабрика за чипове. Снимка: Bloomberg
Изграждане на фабрика за чипове. Снимка: Bloomberg

Американският производител на чипове Intel Corp. сключи необичайно партньорство за финансиране на стойност 30 млрд. долара с Brookfield Asset Management Inc., за да финансира амбициите си за разширяване на фабриките, което е сигнал, че някои големи инвеститори са оптимистично настроени за дългосрочното търсене на полупроводници.

Споразумението с публично търгуваната канадска компания за управление на активи е първото от поредица подобни споразумения, които Intel ще сключи, за да подкрепи стремежа на главния изпълнителен директор Пат Гелсингър да превърне компанията във водещ производител на чипове по договорни отношения и да възстанови производственото си предимство пред конкурентите си от Тайван и Южна Корея, пише The Wall Street Journal. 

По силата на сделката, която ръководството на компанията определи като първа по рода си за индустрията, Intel ще финансира 51% от разходите за изграждане на нови съоръжения за производство на чипове в Чандлър, Аризона, и ще има контролен пакет акции във финансовото дружество, което ще притежава новите фабрики, заяви главният финансов директор на Intel Дейвид Зинзър. Brookfield ще притежава останалата част от капитала и компаниите ще си поделят приходите от фабриките, добави той.

Скот Пик, управляващ партньор в инфраструктурното поделение на Brookfield, заяви, че подобни сделки са често срещани в индустрии като енергетиката и телекомуникациите и сега се промъкват в бизнеса с чипове поради нарастващите му капиталови нужди. Brookfield, който управлява активи за над 750 млрд. долара, смята, че сделката с Intel е подходяща, тъй като компанията има опит в големи и сложни сделки.

Този ход ще запази паричните средства, които ще помогнат на Intel да продължи да изплаща дивиденти, и ще предотврати необходимостта да разчита повече на заеми, за да финансира разширяването си, което би могло да влоши кредитоспособността на компанията, казва пред WSJ Стейси Расгон, анализатор от Bernstein Research.

Акциите на Intel леко се повишиха по време на следборсовата търговия във вторник.

Гелсингър и други представители на индустрията заявиха неколкократно през последните месеци, че очакват годишните продажби на полупроводници да се удвоят до края на десетилетието и да достигнат 1 трилион долара дори ако краткосрочното намаляване на търсенето се отразява негативно на приходите на индустрията.

През миналата година Intel обяви строителството на два нови завода в Аризона, където вече произвежда чипове, като нарече тез планове „разширение на стойност 20 млрд. долара“. Но Зинзър заяви, че тази цифра е била ранна оценка и оттогава инфлацията е увеличила разходите. Intel също така заяви, че може да похарчи до 100 млрд. долара за нови заводски комплекси в Охайо и Германия.

Тъй като чиповете стават все по-съвършени, а схемите им се свиват до хилядни от ширината на човешкия косъм, производството им става все по-скъпо. Според анализ на Boston Consulting Group един голям завод за производство на съвременни чипове днес може да струва повече от един съвременен самолетоносач или атомна електроцентрала. 

Един голям завод за производство на съвременни чипове днес може да струва повече от един съвременен самолетоносач или атомна електроцентрала.
Boston Consulting Group

Зинзър заяви, че нарастващите разходи за производство на чипове и амбициите на Intel под ръководството на Гелсингър бързо да разшири производствения си отпечатък са накарали компанията да търси нови източници на капитал, вместо да разчита на по-традиционни източници на финансиране, като банкови заеми или продажба на облигации.

„Ние изостанахме, а това изисква доста агресивен инвестиционен цикъл през следващите няколко години, което не обичайна силна страна на Intel", каза той.

Големите планове на Intel натежаха върху настроенията на инвеститорите. Цената на акциите на Intel приключи сесията си в понеделник със спад от 45% от времето, когато Гелсингър описа амбициите си за производство на чипове миналата година, в сравнение с 8% спад на индекса PHLX Semiconductor.

Компанията е засегната и от грешки в производството и спадащо търсене на персонални компютри, в които се вграждат чиповете ѝ, след като по време на пандемията се наблюдаваше рязко нарастване на покупките. Intel отчете рязък спад в продажбите и загуба за второто тримесечие.

Зинзър заяви в разговор с анализатори във вторник, че инвестицията в Аризона зависи от убеждението на компанията, че дългосрочното търсене е силно. „Инвестициите, които правим днес в предприятието в Аризона, няма да се превърнат в обемно [производство] в продължение на няколко години", каза той и допълни: „Така че нашето мислене е, че трябва да имаме добра представа за това къде според нас ще бъде търсенето на [силициеви] пластини в дългосрочен план и да инвестираме в капитала си по съответния начин“.

Компанията си осигурява гъвкавост по отношение на това кога да посрещне търсенето, като отначало изгражда празни корпуси на фабрики за чипове, а след това решава кога да постави производствени машини в тях в зависимост от пазарите, клиентите и готовността на продуктите, каза главният директор по глобалните операции на Intel, Кейван Есфарджани.

А според Зинзнър едно от предимствата на работата с Brookfield е „задбалансовото естество“ на финансирането. То също така може да помогне на компанията да изпълни ангажимента си да осигури свободен паричен поток в размер на 20% от приходите.

Intel не е единствената компания, която има агресивни планове за инвестиции в производството на чипове. През миналата година Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-големият производител на чипове в света, заяви, че ще похарчи 100 млрд. долара за три години, за да увеличи производството, а южнокорейската Samsung Electronics Co. , също голям производител на чипове, представи тригодишен план за изразходване на повече от 205 млрд. долара.

Intel разчита на правителствена помощ за покриване на някои разходи. Политическите лидери в САЩ и Европа сигнализират за желание да се изгради местно производство на чипове и да се противодейства на преместването на индустрията към Азия, където производството обикновено е по-евтино.

В САЩ, чийто дял на пазара на чипове е спаднал до около 12 % според Boston Consulting Group, президентът на страната Джо Байдън подписа този месец закон, с който се отпускат над 50 млрд. долара за местно производство на чипове и научни изследвания. Intel и други производители на чипове лобираха силно за законопроекта. Европейският съюз обмисля стимули за удвояване на дела си в световното производство на чипове до 20% до 2030 г.

Сделката на Intel с Brookfield трябва да приключи до края на тази година, каза Зинзнър, като добави, че е уверен, че компанията ще сключи още такива сделки в рамките на така наречената си програма за съвместни инвестиции в полупроводници, тъй като изгражда фабрики и на други места.

В крайна сметка компанията се стреми да компенсира 20-30 % от капиталовите си разходи, които се очаква да достигнат 23 млрд. долара тази година, чрез съвместни инвестиции, правителствена подкрепа и предплащания за производство на чипове, каза Зинзнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още