IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори от Саудитска Арабия и ОАЕ може да влязат в SpaceX

Вложенията на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия и компания от Абу Даби могат да увеличат стойността на космическия концерн около 140 млрд. долара

09:07 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститори от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) възнамеряват да придобият дял в космическата компания SpaceX на основателя на Tesla Илон Мъск. Подразделение на инвестиционен фонд от Саудитска Арабия и компания от Абу Даби планират инвестиция в размер на няколко милиарда долара, съобщи сайтът за технологични новини The Information, позовавайки се на запознати с въпроса източници. 

Кръгът на финансиране би оценил американския производител на космически кораби и сателити на около 140 млрд. долара. Според материала SpaceX и представители на упълномощената банка Morgan Stanley са съобщили на инвеститори, че в актуалния кръг на финансиране участват Water and Electricity Holding Company на Саудитска Арабия, част от суверенния фонд на страната (Public Investment Fund), и Alpha Dhabi от ОАЕ.

Интересът на Саудитска Арабия към SpaceX заслужава особено внимание заради разправията между Мъск и ръководителя на Public Investment Fund. Този инцидент беше свързан с Tesla, компанията на милиардера за електрически превозни средства. 

По време на съдебния процес през януари във връзка с твърдението на Мъск от 2018 г., че е осигурил финансиране за придобиване на Tesla като частна компания, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че управителят на фонда Ясир Ал-Румаян се е ангажирал да подкрепи сделката и го обвини, че се е оттеглил, когато тя не се е осъществила. Мъск свидетелства по онова време, че публикацията му в Twitter "Финансирането е осигурено" е билa "абсолютно вярна", изтъквайки това, което той описва като "недвусмислен" ангажимент от страна на Саудитска Арабия, въпреки че не е имал нищо в писмен вид.

SpaceX, инвестиционният фонд на Саудитска Арабия и Alpha Dhabi не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още