IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX ще набере 750 млн. долара при оценка от 137 млрд. долара

Твърди се, че ранният инвеститор Andreessen Horowitz ще ръководи кръга на финансиране  

08:30 | 03.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компанията за производство на ракети за многократна употреба и сателитен интернет SpaceX на Илон Мъск набира 750 млн. долара в нов кръг на финансиране, който оценява компанията на 137 млрд. долара, става ясно от кореспонденция, цитирана от CNBC.

Миналия месец Bloomberg за първи път съобщи, че SpaceX позволява на вътрешни лица да продават при цена от 77 долара на акция, което би довело до оценка на компанията близо до 140 млрд. долара. През 2022 г. компанията набра повече от 2 млрд. долара, включително при кръг от 250 млн. долара през юли, и беше оценена на 127 млрд. долара по време на кръг през май, съобщи по-рано CNBC.

Според мейл, изпратен до потенциалните инвеститори на SpaceX, Andreessen Horowitz (известна още като a16z) вероятно ръководи новия кръг на финансиране. Сред ранните инвеститори на SpaceX са Founders Fund, Sequoia, Gigafund и много други.

A16z участва и в изкупуването на Twitter от Илон Мъск - сделка за 44 млрд. долара, която приключи в края на октомври 2022 г.

SpaceX и a16z не са отговорили веднага на запитването за коментар.

През миналата година SpaceX постигна няколко нови важни етапа, но се сблъска със забавяне на програмата си Starship, която е част от усилията на НАСА да върне астронавтите на Луната.

От друга страна, сателитната интернет услуга на компанията - Starlink - надхвърли 1 милион абонати и осигури „спасителен пояс“ за потребителите в Украйна, които претърпяха инфраструктурни смущения след инвазията на Русия. SpaceX също така успя да надмине 60 изстрелвания на ракети за многократна употреба за една година чрез програмата си Falcon.

Понастоящем компанията продължава да разработва своите ракети носители Starship и Super Heavy в съоръжението Starbase на компанията в Бока Чика, Тексас. Не е ясно кога компанията ще премине към следващия етап от програмата, който включва тест за изстрелване в орбита на тези по-големи ракети.

Тъй като Мъск неведнъж се е изказвал по геополитически въпроси в Twitter, администраторът на НАСА Бил Нелсън наскоро попита президента и главен оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел дали „разсейването" му като нов собственик и главен изпълнителен директор на Twitter може да повлияе на работата на SpaceX с космическата агенция, съобщи NBC News. Нелсън заяви, че Шотуел го е уверила, че това няма да се случи.

Според CNET НАСА в момента обмисля дали SpaceX може да помогне за спасяването на обитателите на Международната космическа станция, включително астронавт и двама космонавти от руската компания „Роскомос". През декември в капсулата „Союз" на Русия се появи теч на охлаждаща течност и в момента тече разследване, за да се определи дали космическият кораб може безопасно да върне екипажа у дома или вместо това ще трябва да се вземат спешни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
"Спасяването" на космонафффтите на МКС е по-скоро ПР операция , рассияните ще имат готова капсула союз февруари ... Скафандрите и системите им за присъединяване към животоподдържащата апаратура са много различни , едва ли могат безпроблемно да се включат в Dragon ... :))) ... Приводняването от 140км височина не е все пак да фанеш трена и хоп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още