IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският екип, който създаде температурния сензор за Samsung Galaxy Watch 5  

Над 40% от всички служители на белгийския производител на чипове Melexis са заети в офиса му в софийския Горубляне  

19:04 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Melexis
Снимка: Melexis

Технологичните маниаци знаят, че новите Samsung Galaxy Watch 5 и Galaxy Watch 5 Pro имат функция за измерване на телесната температура. Предназначена е преди всичко за следене на менструалния цикъл на жените, но може да следи температурните изменения и на спортисти при сериозни натоварвания. Малко по-късно и Apple пусна подобна функционалност в своя последен модел на умния си часовник. Разликата със сензора на корейците е, че техният използва измерващ от разстояние сензор, докато вложеният в джаджата на американците може да измерва температурата само ако е долепен до кожата на потребителя. 

А какво общо имат температурният сензор на Samsung Galaxy Watch 5, един уникален по рода си двоен Triaxis latch & switchу чип за отчитане на относителна позиция и скорост, спестяващ място и намаляващ общата цена на модулите за автомобилни и индустриални приложения, и магнитен ключ, който осигурява по-добра производителност при сглобяване и надеждност при измерване на нивата на течност? Всички те водят началото си от България и са три от четирите нови за 2022 г. продукта, които са дело на местния екип на Melexis. А кой е четвъртият иновативен продукт, измислен в България през миналата година? Магнитометър за устройства, захранвани от батерии за индустриални и потребителски приложения. 

Всичко това не е никак случайно – офисът в квартал Горубляне на София е най-големият завод за белгийският производител на чипове, в него са заети над 800 служители, тоест над 40% от всички заети в компанията в глобален мащаб. А от тези 800 души над 190 се трудят в отдела за качествен контрол и този за развойна дейност. Над 40 на сто от служителите в обновения през миналата година офис в София са на инженерингови или технически позиции, поясни на среща с журналисти Силвен Коло, регионален сайт мениджър за Източна Европа. Екипът в производството расте, добавяйки от януари 2023 нова допълнителна пета смяна към вече съществуващите четири. За последните две години и половина компанията е наела повече от 250 души, а планът е до края на 2023 г. екипът да се разшири с още 70 човека. Досега в България са били разработени и пуснати над 75 продукта, а над 7 млрд. произведени тук чипа са били доставени на клиентите. 

Въпреки продължаващите сътресения по веригата за доставки производителят отчете 30% ръст в продажбите си през 2022 г. спрямо 2021 г. Това се дължи на силния тренд за електрификацията на автомобилите, както и на значителното увеличение на приложенията в купето, шасито и тези за безопасност при автомобилите, поясни Марк Бирон, изпълнителен директор на Melexis. По време на разговора с анализаторите по-рано тази година той даде прогноза за забавящ се годишен ръст - от между 11 и 16 на сто за 2023 г. спрямо 2022 г. Но в исторически план компанията се е движила в този диапазон (10-15% годишен ръст) и Бирон не очаква сериозно отклонение от този темп в близките години. 

Мениджърът очерта три важни тенденции в сектора – електрификация, премиумизация (поставяне на акцент от производителите на премиум автомобилите) и т. нар. ADAS – системи за подпомагащо шофиране. Според Бирон и в трите компанията му може да развие сериозни капацитети. Стратегията на Melexis е да затвърди позициите си в автомобилната индустрия, като запази присъствието си при двигателите с вътрешно горене и приложенията за безопасност в шасито и купето, както и да създава иновативни решения, които да подпомагат както електрификацията на автомобилите, така и премиум приложения, каза Бирон. По думите му в момента всяка една нова кола по света има средно по 18 чипа, произведени от Melexis. 

И макар че 90% от бизнеса на компанията са свързани с аутомотив индустрията, все пак белгийската компания се диверсифицира. Според Никола Симон, вицепрезидент и мениджър глобално развитие и качество, освен в автомобилната индустрия Melexis оперира и в други сектори, като дигитално здраве, алтернативна мобилност, умни електроуреди, роботика и др.

Тримата мениджъри на Melexis - Марк Бирон (вляво), Никола Симон и Силвен Коло. Снимка: Melexis Тримата мениджъри на Melexis - Марк Бирон (вляво), Никола Симон и Силвен Коло. Снимка: Melexis

Melexis е основана преди повече от 30 години в Белгия и има офиси на повече от три континента, и над 1900 служители. Концернът започва дейността си в България през 2000 г. с екип от 50 специалисти, като в момента в офиса в София работят над 800 души. Портфолиото обхваща широка гама от приложения в микроелектрониката - датчиците за налягане се използват в автомобилните батерии, за да засекат необичайни химични реакции, които биха могли да доведат до промяна в налягането. Интегралните схеми с микропроцесорно управление за контрол на безчеткови мотори се използват в работата на системите за затопляне и охлаждане - както в задвижващия агрегат, така и в модулите с високоволтова електроника. Продуктите на Melexis намират приложение в електрически велосипеди, дронове, бяла техника, смарт часовници, в медицински приложения и много др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още