IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei има шанс да преодолее американските санкции

Производителят може да се завърне на пазара на 5G смартфони, твърдят компании

11:42 | 12.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската Huawei Technologies планира завръщане в индустрията за 5G смартфони до края на тази година, твърдят изследователски фирми, подсказвайки за завръщане, след като забраната на САЩ за продажба на оборудване почти унищожи бизнеса ѝ с потребителска електроника, предава Ройтерс.

Huawei би трябвало да може да доставя 5G чипове в страната, използвайки собствения си напредък в инструментите за дизайн на полупроводници заедно с производството на чипове от Semiconductor Manufacturing Co (SMIC), коментират пред Ройтерс три фирми трети страни, занимаващи се с технологични проучвания, покриващи и сектора на смартфоните в Китай.  

Фирмите се позовават на източници от индустрията, включително доставчици на Huawei, но са пожелали да останат анонимни, защото имат сключени споразумения за поверителност с клиентите си.

Huawei е отказала да коментира въпроса. SMIC пък не е отговорила на запитването за коментар.

Завръщането на пазара на 5G телефони ще бъде победа за компанията, която почти три години казваше, че е в режим на „оцеляване“. Приходите от бизнеса с потребителски стоки на Huawei достигнаха връх от 483 млрд. юана (67 млрд. долара) през 2020 г., преди да спаднат с близо 50% година по-късно.

Базираният в Шънджън технологичен гигант някога се съревноваваше с Apple и Samsung за позицията на най-голям производител на смартфони в света, но множеството ограничения от страна на САЩ, започнали през 2019 г., отрязаха достъпа му до машини за производство на чипове. Последните са от съществено значение за правене на най-новите модели смартфони на компанията.

Правителствата на САЩ и на някои европейски държави определиха Huawei като риск за сигурността – нещо, което компанията отрича. Оттогава Huawei продава само ограничени партиди 5G модели, ползвайки натрупаните по-рано запаси от чипове.

Принудена да продава 4G смартфони от последно поколение, Huawei отстъпи в повечето класации в света миналата година, когато продажбите се понижиха, въпреки че гигантът успя да достигне 10% пазарен дял в Китай през първото тримесечие, твърди консултантската компания Canalys.

5G прогнози

Една от изследователските фирми твърди, че очаква Huawei да използва производствения процес N+1 на SMIC, въпреки че с прогнозен процент от под 50 на сто на създаване на използваеми чипове това означава, че 5G доставките ще бъдат ограничени до около 2-4 млн. бройки. Втора фирма прогнозира, че доставките могат да достигнат 10 млн. бройки, без да предоставя повече подробности.

Huawei продаде 240,6 млн. смартфона по света през 2019 г. – пиковата си година, сочат данни на Canalys. Това е преди продажбата на звеното Honor, което отговаряше за около една пета от продажбите през въпросната година.

Държавното издание China Securities Journal този месец писа, че в началото на годината Huawei е повишила целта за продажбите на мобилните си устройства за 2023 г. от 30 млн. на 40 млн. бройки, без да споменава завръщането си към 5G телефоните.

Huawei може да създаде 5G версии на флагмани като конкурента на iPhone от тази година P60, а нови премиери са вероятни в началото на 2024 г., твърдят трите фирми за пазарни проучвания, добавяйки, че базират прогнозите си на информация, която са получили чрез проверки с контакти от веригата на доставките на Huawei и последната информация от компанията.

Въпреки това американските рестрикции орязаха достъпа на Huawei до софтуерните услуги на Google, което ограничи привлекателността на телефоните на компанията извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още