IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC даде по-добра прогноза за приходите си от очакваното

Търсенето на AI подкрепя резултатите на компанията

14:18 | 18.04.24 г.
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg
Снимка: Mike Kai Chen/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) даде по-добра от очакваното прогноза за приходите и се придържа към плановете си да похарчи до 32 млрд. долара през 2024 г. в подкрепа на очакванията за устойчив растеж в търсенето на изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Прогнозата следва първия ръст на тримесечната печалба от година заради силното търсене на изкуствен интелект, което възроди растежа на най-голямата азиатска компания. Основният производител на чипове за Nvidia и Apple очаква приходи от 19,6 млрд. до 20,4 млрд. долара през тримесечието до края на юни, което е над средната прогноза за 19,1 млрд. долара.

Прогнозата може да помогне да се успокоят някои инвеститори, притеснени, че AI търсенето няма да се запази или че възстановяването на пазара на смартфони може да отнеме повече време. Миналата седмица TSMC обяви най-бързия си ръст на продажбите от 2022 г., което предполага, че търсенето на чипове, които ускояват развитието на изкуствения интелект, започва да компенсира последиците от спада на пазара на смартфони. Apple, която носи около една четвърт от приходите на TSMC през 2023 г., започна годината с голям спад в продажбите на iPhone.

Въпреки това главният изпълнителен директор на TSMC С.С. Уей заяви, че компанията преразглежда надолу очакванията си за ръст на пазара на полупроводници през 2024 г. Освен това фирмата понижава прогнозата си за растежа на сектора за производство на полупроводници за други компании, където TSMC е лидер. Въпреки това компанията се придържа към плановете си за разходи между 28 и 32 млрд. долара за разширяване на капацитета и надграждане тази година.

„Разглеждайки 2024 г. като цяло, макроикономическата и геополитическата несигурност продължава, което потенциално натежава върху потребителските настроения и търсенето на пазара на крайни устройства“, коментира Уей пред анализатори.

TSMC продължава да очаква приходите ѝ да нараснат с поне 20% тази година, докато пазарът на полупроводници се възстановява, въпреки че несигурността се запазва предвид глобална икономическа волатилност. Ключовият доставчик на машини за производство на чипове ASML отчете разочароващи резервации за първото тримесечие.

Тайванският производител на чипове заяви, че ще започне масово производство на следващото поколение 2-нанометрови чипове през последното тримесечие на 2025 г., казаха директорите му. Уей допълни, че автомобилният бизнес на TSMC ще се свие тази година в сравнение с предходни прогнози за покачване. Лидерът на компанията обаче не разкрива подробности.

TSMC увеличи с около 340 млрд. долара пазарната си капитализация от октомври 2022 г. насам, залагайки, че ще стане един от основните печеливши от глобалния бум в развитието на изкуствения интелект. Компанията записа по-добро от прогнозираното увеличение от 9% на нетната печалба до 225,5 млрд. нови тайвански долара (7 млрд. щатски долара) за тримесечието до края на март.

Директорите твърдят, че земетресението, което разтърси Тайван този месец, е повредило някои елементи, използвани в производството на чипове, намалявайки брутните маржове с около 50 базисни пункта за тримесечието до края на юни.

В дългосрочен план инвеститорите очакват чиповете, свързани с AI, постепенно да заемат по-голям дял от приходите. AI приходите на TSMC нарастват с 50% годишно, съобщи компанията през януари.

Все пак някои инвеститори предупредиха, че настоящото ниво на търсенето на AI чипове е неустойчиво в дългосрочен план. Други остават предпазливи, като се има предвид несигурността, надвиснала над Тайванския пролив между Китай и острова, който Пекин смята за част от своята територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още