IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura: Най-тежкото от кризата за Азия отмина

Потенциалът на борсите в региона е висок, но съществува и риск от силна обезценка не местните валути

13:11 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nomura: Най-тежкото от кризата за Азия отмина

Най-тежката част от кризата е отминала за развиващите се пазари в Азия. Такова е мнението на анализаторите от японската банка Nomura.

„Преминаваме през най-лошото от кризата, но това не означава, че някои отделни държави няма да се изправят пред значителни предизвикателства“, коментира ръководителят на поделението за търговия на глобалния пазар в Nomura в интервю за Bloomberg.

„Ние обаче оставаме позитивно настроени спрямо дългосрочните перспективи пред рисковите активи на развиващите се пазари в Азия“, допълва той.

Сериозни перспективи се крият в потенциала на фондовите борси в региона. Според Nomura е логично да се наблюдават инвестиции, чрез които капиталовият пазар да започне да догонва все по-големия размер на местните икономики.

Към момента общата пазарна капитализация на компаниите, търгувани в Китай, се равнява на 37 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение, в САЩ съотношението е 107 на сто. В Индия и Индонезия този показател е съответно 54 и 45 на сто.

Според прогнозите на Международния валутен фонд развивашите се икономики в Азия ще нараснат с 6,9 на сто през тази година, докато ръстът в САЩ ще бъде 1,7 на сто.

Толкова ли е ясна картината пред Азия? Какви са рисковете и можем ли да очакваме 20% поевтиняване на местните валути – вижте в коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още