IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola ще инвестира повече от 4 млрд. долара в Китай

Компанията е отворена за придобивки и е готова да обмисли сделки с фирми от други сфери на бизнеса

14:35 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Coca-Cola ще инвестира повече от 4 млрд. долара в Китай

Най-голямата компания за напитки в света Coca-Cola Co. ще инвестира повече от 4 млрд. долара в Китай за периода между 2015 г. и 2017 г. във фабрики и нови продукти, за да се подготви за битка с нарастващата конкуренция.

Компанията е отворена за придобивания и е готова да обмисли сделки с фирми от други сфери на бизнеса, като производители на сокове или напитки с растителни протеини (бадемово мляко), заявява президентът на Coca-Cola China Дейвид Брукс.

Компанията ще развихри инвестициите си в Китай с надеждата да удвои глобално приходите си от печалба до 200 млрд. долара до 2020 г. 

Въпреки че Coca-Cola е най-голямата компания за напитки в страната, тя все още се съревновава за вниманието на потребителите с американската PepsiCo Inc. и местната  Hangzhou Wahaha Group.

PepsiCo е вторият най-голям производител на напитки в света и също инвестира средства в откриването на нови фабрики. Със сливането си с Tingyi Cayman Islands Holding Corp. тя ще се опита да завладее китайския пазар на безалкохолни напитки.

Според анализатор от Sanford C. Bernstein & Co. конкуренцията в тази сфера е интензивна, но секторът се отличава с нисък ръст и малки доходи, а продажбите се осъществяват все още благодарение на промоциите.

По думите на Брукс все още няма производител, който да доминира с пазарния си дял и затова има огромна възможност за растеж.

За третото тримесечие  продажбите на Coca-Cola в Китай се подобряват в сравнение с второто тримесечие, пояснява още той, като е категоричен, че в следващите месеци ръстът ще продължи.

Азиатската страна достигна прогнозите за икономическия растеж от 7% през това десетилетие, а за предходните десет години този показател сочеше 10.5%.

В следващото десетилетие Coca-Cola планира да отваря по два нови завода там всяка година, посочи Брукс.

Той подчерта, че в близък план компанията ще инвестира около 40 млн. долара в нова фабрика в Шанхай.

Вижте интервюто с президента на Coca-Cola China във видеото на Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още