IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's орязва рейтинга на редица големи американски банки

Причината е възможността в бъдеще при евентуален фалит правителството да не спасява банките с парите на данъкоплатците

09:52 | 15.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's орязва рейтинга на редица големи американски банки

Международната рейтингова агенция Moody's намали кредитните рейтинги на четири големи американски банки, тъй като правителството на САЩ вероятно в бъдеще няма да спасява банките с парите на данъкоплатците при евентуален фалит, се посочва в съобщение на агенцията, разпространено късно снощи и цитирано от Bloomberg.

Експертите на Moody's намалиха кредитния рейтинг на: Morgan Stanley – до Baa2, JP Morgan Chase - до А3, Goldman Sachs – до Baa1 и Bank of New York Mellon – до A1 от Aa3. Оценките за други големи банки – Citigroup, Bank of America и Wells Fargo – са запазени съответно на равнище Baa2 за първите две и A2 за третата, допълва AFP. 

Властите са постигнали значителен напредък в усилията си в бъдеще да не се намесват активно в спасяването на компании, заяви агенцията. Поради това сега става по-вероятно в случай на опасност за дадена банка кредиторите на тези банки да бъдат приканени да се включат в спасяването. 

"Вместо да се разчита на публични средства за спасяването на някоя от тези институции, ние очакваме, че кредиторите на банката ще бъдат подканяни да поемат голяма част от тежестта при рекапитализирането на фалираща банка", се казва в изявлението на агенцията.

Освен това вероятният бъдещ председател на Фед Джанет Йелън ще наложи на големите банки по-строги правила. Големите финансови институции все още могат да вземат пари назаем доста по-евтино отколкото малките им конкуренти, защото финансовите пазари очевидно в случай на нужда разчитат на правителствена помощ, заяви Йелън в четвъртък по време на изслушване пред сенатската банкова комисия. "Тъй като тези дружества представляват системен риск, трябва да засилим конкуренцията за тях и да ги насърчим да стават по-малки и по-малко систематични", заяви Йелън.

В момента Централната банка на САЩ обмисля допълнителни правила, които излизат извън рамките на т. нар. Дод-Франк закони от 2010 г., заяви Йелън. Освен това Федералният резерв вероятно ще предостави нови изисквания за търговия с физически суровини. Фед позволи на банките едва след 2003 г. да навлязат в този бизнес. Така някои банки притежават петролни хранилища, складове и електроцентрали. В момента Фед преразглежда това решение, след като критици обвиниха банките в манипулиране на цените.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още