IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Италия: Намираме се в повратна точка на бизнес цикъла

Европа има много добър диалог с Джанет Йелън, посочи Фабрицио Сакомани

13:15 | 03.12.13 г.
Финансовият министър на Италия: Намираме се в повратна точка на бизнес цикъла

Италианският финансов министър Фабрицио Сакомани заяви, че очаква икономиката на страната да достигне положителни стойности през четвъртото тримесечие и да остане на зелена територия през 2014 г.

"Намираме се в повратна точка на бизнес цикъла", заяви Сакомани по време на интервю пред Bloomberg във Вашингтон.

"Налице е консенсус между всички международни и национални анализатори, че икономиката ни наистина се намира във фаза на възстановяване", допълни той.

Настоящата рецесия в Италия, която е най-дългата в страната след Втората световна война, продължава вече третата година. Брутният вътрешен продукт на третата по сила икономика в еврозоната се понижи с 0,1 на сто през трите месеца до края на септември на тримесечна база. Сравнена със същия период на миналата година, икономическата активност в страна отстъпи с 1,9%.

"През четвъртото тримесечие на годината ще достигнем положителни нива, като очакваме икономиката да остане "на зелено" през цялата следваща година", отбеляза Фабрицио Сакомани.

Премиерът Енрико Лета избра 71-годишния Сакомани за министър на финансите през април. Преди това финанситът бе беше гуверньор на Италианската централна банка.

В САЩ финансовият министър на Италия трябва да се срещне с американския си колега Джейкъб Лю, настоящия председател на Фед Бен Бернанке и наследника му Джанет Йелън.

В ефира на Bloomberg Сакомани заяви още, че в момента Европа има "много добър" диалог с Йелън, която ще поеме кормилото на Фед в началото на 2014 г.

"Ангажиментът за съживяване на възстановяването и растежа не е само на САЩ, но и на целия свят. Това ще бъде важен елемент през идните години", посочи още финансистът.

Повече за икономиката на Италия може да видите във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още