IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия може би остава в хватката на рецесията

Главният икономист на финансовото министерство очаква спад на БВП от порядъка на 0,1-0,2% през третото тримесечие

15:48 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия може би остава в хватката на рецесията

Рецесията в Италия вероятно се е проточила и през периода юли-септември за девето поредно тримесечие, съобщи главният икономист на италианското финансово министерство Лоренцо Кодоньо, цитиран от Ройтерс.

Според него страната обаче ще успее да излезе от рецесията през последните три месеца на годината.

Подобна прогноза наскоро направи и ръководителят на статистическия институт Антонио Голини. Италианската статистика утре ще публикува официалните данни за икономическия растеж през третото тримесечие.

Кодоньо коментира пред информационната агенция, че финансовото министерство на Италия очаква свиване на икономиката от порядъка на 0,1 – 0,2%, след като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отчете спад от 0,3%.

За последните три месеца на годината от финансовото министерство смятат, че икономиката може да отбележи ръст от 0,3 на сто, допълва икономистът. Има и по-оптимистична прогноза – за ръст до 0,5 на сто.

Очакванията на ведомството за третото тримесечие като цяло съвпадат с прогнозите на анкетирани от агенцията икономисти. По-голямата част от анализаторите очакват икономиката на Италия да се свие с 0,1% за периода юли-септември.

Министърът на икономиката Фабрицио Сакомани очаква нулев растеж през третото тримесечие и връщане към положителен растеж през четвъртото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още