IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен: Съдбата на еврозоната е в ръцете на Италия

Членът на УС на ЕЦБ се обявява и за уеднаквяване на данъчното законодателство за компаниите в ЕС

22:10 | 25.10.13 г.
Асмусен: Съдбата на еврозоната е в ръцете на Италия

Съдбата на Италия е решаваща за определяне на съдбата на еврозоната, но страната трябва сама да осъществи подобрението на икономиката си, тъй като е прекалено голяма, за да бъде спасявана, смята членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

В подготвена реч, която ще бъде произнесена в Милано, Асмусен посочва, че еврозоната не може да процъфтява, ако третата по големина икономика в нея не се разширява.

Италианската икономика изпадна в най-продължителната си рецесия след Втората Световна война и се сви през 8 поредни тримесечия.

„Италия е прекалено голяма, за да бъде спасена отвън, тя трябва да осъществи сама обрата“, подчертава членът на УС на ЕЦБ. „Съдбата ѝ ще определи решително съдбата и на еврозоната. В този смисъл бъдещето на еврозоната няма да бъде решено в Париж или Берлин, или пък във Франкфурт или Брюксел. Тя ще бъде решена в Рим“, убеден е той.

Асмусен, който е учил в университета Bocconi в Милано, отбелязва, че всяка държава от еврозоната „има отговорността да даде своя принос за общото дело“. „Но заради собствения ми опит в тази страна не се притеснявам нито за нейното бъдеще, нито за това на еврозоната“, изтъква той.

Колкото до оформянето на банковия съюз в еврозоната, членът на УС на ЕЦБ смята, че трябва да бъдат осъществени предпазни мерки от отделните държави, преди финансовата институция да приключи проверките си за състоянието на банките от еврозоната през октомври 2014 г.

„В противен случай доверието в цялото упражнение е изложено на риск, тъй като резултатът почти сигурно ще бъде възприет негативно от пазарните участници“, аргументира се той. „Да се оценяват балансите без подобни предпазни мерки е като да се качиш на лодка при тежки метеорологични условия, без да вземеш спасителна жилетка“, добавя Асмусен.

В сряда от ЕЦБ обещаха да проведат взискателни тестове на банките еврозоната през 2014 г., залагайки престижа си на една проверка, която цели да върне доверието в сектора.

Финансовата институция все още подкрепя и плановете за влизането в сила от януари 2015 г. на Общ ликвидационен механизъм, който да се захване с проблемните банки, посочва Асмусен.

Той се обявява в подкрепа и на уеднаквяването на данъчното законодателство за компаниите в Европа. „В идеалния вариант подобна стратегия ще включва всички държави-членки на Европейския съюз. Но ако това не е осъществимо, държавите от еврозоната биха могли да прокарат пътя чрез задълбочаване на фискалния съюз в региона“, обяснява членът на УС на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още