IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПЧИ в Китай се забавят през февруари

Ръстът на годишна база е спаднал до 4,1%, след 16,1% за януари, заради празненствата около Лунната нова година

10:09 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
ПЧИ в Китай се забавят през февруари

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Китай през първите два месеца на годината са нараснали с 10,4% на годишна база до 19,3 млрд. долара, отчете местното търговско министерство, съобщава Ройтерс.

Говорителят на министерството е посочил, че не са публикувани данни само за февруари заради сезонните колебания, свързани с Лунната нова година, когато заводи, офиси и магазини често остават затворени за дълго време.

На база публикуваните данни за първите два месеца ПЧИ през февруари се повишават с 4,1% на годишна база до 8,6 млрд. долара, забавяйки рязко темпа на ръст след 16,1% за януари.

ПЧИ от топ 10-те азиатски икономики са нараснали с 11,6% през първите два месеца до 16,9 милиарда долара, инвестициите от САЩ са скочили с 43,3% до 711 милиона, а тези от Европейския съюз са спаднали с 13,8% до 1,1 милиарда долара, съобщи министерството.

"Въпреки слабите международни инвестиции и факта, че сме изправени пред различни проблеми в нашето развитие, данните показват, че чуждестранните инвеститори все още са много уверени ", коментира говорителят на министерството Шън Данян.

Правителството е изместило фокуса си по привличането на ПЧИ към високия клас производство, модерния сектор на услуги, спестяването на енергия и опазването на околната среда, като същевременно се насърчават местните фирми да ускорят инвестициите в чужбина.

Секторът на услугите на Китай е получил 10,6 млрд. долара преките чуждестранни инвестиции (54,9% от всички) през първите два месеца на 2014 г. - ръст от 25,5% на годишна база.

Изходящите преки инвестиции от Китай възлизат на 11,54 милиарда долара през периода януари-февруари, което е спад от 37,2% спрямо година по-рано.

Резкият спад се дължи на по-високата база за сравнение, причинена от инвестицията на производителя на нефт и газ CNOOC, който придоби Nexen в началото на 2013 г. за 15 милиарда долара, посочи Шън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още