IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шулева: Бюджет 2016 залага учудващ ръст на БВП при намаляващ темп на инвестициите

Проблемът не е в размера на дълга, а в липсата на сериозен фискален резерв, посочи бившият социален министър

11:40 | 30.10.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С проектобюджета на държавата за следващата година имаме заявка на правителството, че вместо да работим за увеличаване на инвестициите, си залагаме в бюджетната прогноза намаляване. Това каза Лидия Шулева, вицепремиер (2001-2005 г.), в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria в коментар на представения вчера пред социалните партньори проект на Бюджет 2016.

„Аз съм шокирана“, коментира Лидия Шулева. И допълни, че най-силно е била изненадана от изявлението, че се очаква ръст на БВП с 2,1%, което работодателите също считат за оптимистично... „Но мен лично много ме притесни, че този ръст се очаква при намаляващ темп на инвестициите“, отбеляза тя.

Според бившия социален министър е неприемливо да се увеличи процентът на разходите от БВП. Той нараства на 40,2% при положение, че се поддържаше на 39% през последните няколко години, посочи експертът.

По думите й някои критики на работодателите са правилни - особено за болничните, защото „не може да се плаща осигуровка и втори път да се плаща от работодателя чрез болничния“.

Относно заявката за намаляване на дефицита Шулева коментира: „Първо, има заявка, че ще се намалява натрупаният дефицит от 2016 г., при което се задава въпросът защо се актуализира бюджетът за 2015 г. и бюджетният дефицит се увеличава на 3,3% на касова основа. Явно бюджетът за тази година не се справи с нарасналите разходи. Естествено, това е причина, за да бъде ревизиран с преходните разпоредби за 2016 г.. Така тихомълком да мине една ревизия“, каза Шелева.

Тя подчерта, че години наред, особено след въвеждане на валутния борд, е било недопустимо да се актуализира бюджетът. „В последните години става практика и това е тревожна практика. В края на нашето управление процентът на дълга спрямо БВП бе 16%, за 10 години този процент става 30%. И по-тревожна е тенденцията. Не мисля, че проблемът е в размера на дълга, а по-скоро липсата на сериозен фискален резерв“, посочи Шулева.

Според бившия вицепремиер дефицитът не би бил проблем, ако имаше стабилен фискален резерв, който да се ползва в момент на криза. "Но той липсва и нямаме яснота на колко възлиза", заяви Шулева.

Тя коментира и растящите дефицити на НОИ и факта, че пенсионерите все повече зависят от бюджета. „В момента, когато напуснах поста на министър на труда и социалната политика оставих 8% дефицит на НОИ, или 200 млн. лева. В момента дефицитът на НОИ е над 60%, или 6-7 млрд. лева. Така, както сме тръгнали, в скоро време пенсионерите няма да разчитат на приносите през осигурителните вноски, а на данъците. И когато тези парите престанат да достигат, единственото, което може да се случи, е увеличаване на ДДС“, прогнозира Шулева.

Още можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Нема страшно.Накрая счетоводителите ги оправят тия работи и сметките винаги излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ало оператора,Какви са тези звездички които сте сложили в изказването ми като с тях сте заменили думата ***. Какво обидно има да наречеш с думата *** някой който сам се определя като такъв?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Ех Беджерано, БеджераноНа теб ли трябва да се обяснява, че ДЕФИЦИТА на НОИ е достигнал до тези размери защото системата на осигуряване е порочна и в нея ТЕЗИ КОИТО НЕ ПЛАЩАТ ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИИ , а тези КОИТО ПЛАЩАТ НИКОГА НЯМА ДАПОЛУЧАТ ТАКИВА!ЗАЩО БЕДЖЕРАНО ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВА И СТОТИНКА ЗА ПЕНСИОННО И ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ?!Кое да мотивира работещи и работодатели да наливат в една каца без дъно която се източва от червендалести млади пенсионирани военни и полицаи, от *** които точат пенсионния фонд в който са сложени трохите събрани от социалния!!НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПРОМЕНИ ТАЗИ АНТИСИСЕТЕМА!!Предстои ни в близките няколко години или фалит на НОИ или уравновиловка на пенсиите. Мисля, че второто ще предшества първото. ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА РАБОТИ НА солидарния ПРИНЦИП - ЕДИН ПИЕ ДРУГ ПЛАЩА!НЕЩАТА СА ТОТАЛНО ЗАГУБЕНИ И ОБРЕЧЕНИ БЕДЖИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Проблемът не е в размера на дълга, а в липсата на сериозен фискален резерв, посочи бившият социален министър"===Проблема е че НЯМА икономика която да го обезпечи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Пропуснах и спад в кредитирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Пропуснах и спад в кредитирането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
НСИ ще напише такъв икономически р ъст, какъвто Боко Тиквата му каже.Толкова.България е единствената страна в света, в която икономиката расте при дефлация, липса на инвестиции и влошаване на бизнес-климата. Да живее Боко, също и Цоко....УРААААААААААААААА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още