IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Симов: Лицензът за стокова борса в България трябва да е само един

Ако има няколко борси, те трябва да бъдат специализирани, смята директорът на Софийската стокова борса

10:28 | 06.06.16 г.
<p>
	Васил Симов<em>. Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Васил Симов. Bloomberg TV Bulgaria

Лицензът за стокова борса в България трябва да е само един, а не както сега – в страната има три борси в София, Пловдив и Русе. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ).

Ако има няколко борси, те трябва да бъдат специализирани – за зърно, електроенергия и метали, заяви той. По думите му в сегашната ситуация трите борси не са максимално полезни за бизнеса в България. 

Борсата се създава, за да дава реални цени на стоките в момента, на база на търсенето и предлагането. Сега на много места се събират малко търговци и искаме информацията да е достоверна, поясни той.

„Тържищата наистина трябва да бъдат много, в различни градове и дори квартали, но борсовата търговия за мащабите на България е логично да се прави на едно място. Така тя ще изпълни своите функции. Най-важната функция на една борса е да информира“, поясни Симов.

По думите му зърното, металите, горивата, олиото, захарта и брашното са най-търгуваните борсови стоки. За последните пет години масово тези стоки поевтиняват. Петролът от 130 долара за барел падна до под 50, пазарът е много динамичен, припомни експертът.

Той допълни, че  Софийската стокова борса не е получила разрешение от регулаторите през 2003 г. да търгува с електроенергия, въпреки че със специалисти от Германия е била разработена система за такава търговия.

Впоследствие се разбра, че държавата иска сама да си прави борса. А за един пазар най-важното е да бъде независим, заяви той.

Още видео материали можете да видите в  Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още