IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такев: Порочните практики при корпоративните облигации трябва да се изкоренят

Изпълнителнияд директор на БФБ оцени, че капиталовите пазари са компенсирали първоначалния шок, който възникна след решението за Brexit

10:12 | 30.06.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	Иван Такев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Такев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на корпоративни облигации се пренасити с порочни практики, които трябва да бъдат изкоренени. Това каза изпълнителният директор на Българска фондова борса-София АД (БФБ) Иван Такев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„За мен той не съществува, доколкото в практиката се наложи, че емитентите на облигациите, които предварително са се ангажирали с предварителни параметри, които трябва да следват, всъщност могат да правят всичко, което поискат, и дори могат да не платят“, коментира Такев и добави, че воля за промени от страна на БФБ, но трябва да се действа с твърда ръка, а не частично.

Директорът на БФБ оцени, че капиталовите пазари са компенсирали първоначалния шок, който възникна след решението за Brexit, включително и SOFIX. Според Такев пазарите ще останат волатилни и ще зависят от индивидуалните събития, които биха били предприети вследствие на задействането на чл. 50 от Лисабонския договор.

По отношение на платформата SEE Link изпълнителният директор на БФБ-София коментира, че се върви в посока интегриране на централните депозитари и клирингови къщи, така че да бъде възможно, ако даден български инвеститор, например, желае да закупи актив, търгуващ се на външен пазар, да го получи по сметката си в българския депозитар.

Според Такев възможността малки и средни предприятия, желаещи да увеличат капитала си чрез листване на борсата, да кандидатстват за получаването на безвъзмездна финансова помощ по нова процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е позитивен сигнал за развитието на българския капиталов пазар, тъй като демонстрира ангажираността на държавата към проблемите на капиталовия пазар.

Едно от ограниченията на тази мярка е, че подобно финансиране получава самата компания, което означава, че липсва стимул за инвестиционните банкери да търсят активно компании, които да бъдат листвани на борсата. След корекция в схемата обаче ще бъде дадена възможност на инвестиционните посредници и инвестиционните банкери да кандидатстват за подобно финансиране, което би довело до по-сериозен тласък на пазара, обясни той.

Иван Такев не счита за ограничение размера на средствата, които трябва да бъдат набрани при листване през оперативната програма. От разговора стана ясно, че до 15 август може да се кандидатства.

Обект на разговора беше и финансирането на общините и компаниите чрез облигационни емисии.

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още