IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да коства на Германия 0,25 процентни пункта от БВП

Износът, който традиционно е силата на германската икономика, вероятно ще спадне с 9% на годишна основа през 2017 г.

12:11 | 25.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очертаващото се напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания може да свие германския икономически растеж още през следващата година с около 0,25 процентни пункта. Това поне показва все още непубликувано проучване на базирания в Кьолн Институт за икономически изследвания (IW), цитирано от Ройтерс.

Според икономистите на института непосредствените последици от Brexit са обезценяването на британската лира и значителното свиване на британската икономика. 

Износът, който традиционно е силата на германската икономика, вероятно ще спадне с 9 процента на годишна основа през 2017 година заради по-слабия британски паунд, сочи проучването.

През миналата година германските компании изнесоха стоки на стойност около 89 млрд. евро за Великобритания, като така Островът е третата по значение износна дестинация за Германия.

Изследователите от неправителствената организация поясняват, че по-слабата британска лира, наред с очакваното понижение на британския растеж ще доведе до по-нисък растеж на Германия, дори преди още Великобритания да излезе от ЕС. Вносът в Германия вероятно също ще спадне с около 3,5%, отбелязват изследователите.   

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 7 години
А британския с 25%. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още