IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече ще се търсят застраховки срещу кредитен риск, твърди експерт

Износът ще продължи да бъде един от двигателите на българската икономика според управителя на Euler Hermes за България

12:58 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Застраховките срещу кредитен риск ще бъдат все по-търсени в България, тъй като пазарът все още не е развит. Това заяви управителят на Euler Hermes за България Камелия Попова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ въпреки липсата на традиции в сектора, продуктът ще бъде много популярен, защото една погрешна сделка с погрешния партньор може да приключи многогодишни усилия на един цял екип, а дори и до закриване на самата компания. 

„Това, което правим, е да застраховаме търговския риск, рискът от отложено плащане. Създаваме сигурност на трансакциите между различните компании, което позволява те да развият своя бизнес сигурно“, добави Попова.

Стабилността на България и положителният тренд на развитие на брутния вътрешен продукт ще продължи и през 2017 г., допълни тя. Според прогнозите на компанията ръстът на БВП ще бъде 2,8%.

„Това е леко забавяне спрямо 2016 г., за която очакваме, че ще има 3,4% увеличение на произведените стоки и услуги. На фона на Европа, която ще расте с 1,6%, смятаме, че България се представя доста добре“, добави Камелия Попова.

По думите й износът ще продължи да бъде един от двигателите на българската икономика. 

„България ще продължи да разчита на европейските си партньори и през тази година. Негативи обаче може да има при компаниите, които търгуват с Турция, заради усложнената обстановка там.

Ще видим ръст на инвестициите и на публичните разходи, които през 2016 г. отбелязаха спад. Причината е, че ще започне да усеща ефектът от капиталовложенията, които са следствие от кофинансиране от новия програмен период 2014 г. - 2020 г.

Ще има увеличение и на потребителското търсене, а също и продължаване на положителната тенденция на спад на безработицата, която ще е около 7,5%, на фона на 8,5% спрямо миналата година, посочи Камелия Попова.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още