IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде малко се прави за проблема с мръсния въздух, твърди експерт

Липсва решителност и амбиция, казват специалистите

10:45 | 08.02.17 г. 6
<p>
	Запрашеният въздух в София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Запрашеният въздух в София. Снимка: БТА

Всяка зима наблюдаваме проблема с мръсния въздух във всички големи градове в България и селищата около тях. Картината дори се влошава. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Мария Малцева, главен редактор на greentech.bg.

Подценяват се инвестициите, които могат да бъдат направени сега, за да се подобри ситуацията в бъдеще и да бъдат ограничени разходите заради щетите от замърсяването, коментира тя. 

Според нея това, което се прави за мръсния въздух и въобще за екологичната обстановка в София, е недостатъчно.

Липсва решителност и амбиция, липсва ясна цел какво искаме да постигнем, заяви Мария Малцева.

Според Ангел Буров от Инициативен комитет София - Зелена столица една от областите, в които трябва да се действа, е транспортът. Общините работят по въпроса, но не трябва да се подхожда частично с определени инвестиции от еврофондовете. Трябва да се прилагат и данъчни политики, които да насърчават определен начин на придвижване, каза той.

По думите му трябва да се отчете и как екополитиките ще рефлектират върху разходите на домакинствата.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
много въпроси задаваш, те не са мислили върху това дето предлагат, камо ли от къде идва проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
0 време ще устиска, защото ще наруши 100 закона :) обаче утре да ше ми ядеш муя, щото камиона с хляб не е софийски :) ... колко си ***, не е истина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Miraka
преди 7 години
Все едно транспорт и стари коли се движат само зимата, че тогава се появява проблема с въздуха. Дори напровтив - много стари таралясници се зазимяват и ги изкарват на пътя като се стопли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 7 години
хе хе ... голяма част от по-старите коли дето се търкалят напред-назад са си наполувина служебни наполувина лични . и да кажем ще се заменят с един такъв забранителен данък с нови , това са около 500.000 автомобила х 25.000лв (например дачии) сумата включваш ли я ?!? тез пари ще се включат в стоките/услугите дето правят хората с тез коли , имаш ли си на идея колко ще дръпне инфлацията :))) и как ще обяснят на общинските/държавни служители и армията от общински/държавни пенсионери и пенсионирани полицай и военни , че не няма откъде да им покрият рентите :))) лошо нема по принцип , всички искаме чист въздух , ама не става изведнъж , а с план . а в най-най-най държавица като нашта в дъното на всякакви класации трябва да се мисли преди да се пипа нещо . иначе всички могат да се упражняват колкото си искат по темата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
sdar
преди 7 години
Проблемът може да се реши, но трябва кмет да стане някой на който му пука за проблема. Да се вкара възпиращ данък при отопление с твърдо гориво, възпиращ да е в смисъл да е толкова висок че да ти е по-евтино да се топлиш на ток.Отделно за стари коли над 10г. без катализатор данъкът също да е възспиращ. Само така ще се въведе ред, иначе само с лозунги не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
KPetkov
преди 7 години
Липсвало решителност. Айде ти вдигни местните данъци със 200-300%. Забрани движението на коли в София с регистрационни номера от други области и да те видим колко време ще устискаш на кметското кресло. Може би седмица-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още