fallback

Експерт: Няма достатъчно условия за масово навлизане на електромобилите у нас

Не са достатъчни данъчните облекчения, посочи Камен Василев, председател на Българската асоциация електрически превозни средства

11:02 | 02.08.17 г. 28

В България няма достатъчно условия, които да доведат до масово навлизане на електромобилите по начин, по който би се усетил от всички жители на градовете. Сериозна стъпка в тази посока би било въвеждане на технически прегледи и контрол на техническото състояние на превозните средства. Това коментира председателят на Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) Камен Василев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“България няма достатъчно категорична позиция по въпроса, който засяга предприемането на мерки за ограничаване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене", посочи той.

По думите на експерта позицията на страната ни се изразява в представянето на данъчни облекчения за електромобили или безплатни паркоместа.

“Броят на електрическите превозни средства, регистрирани в България, достига едва 1000. В ЕС електромобилите заемат малко по-голям процент от целия флот", посочи Василев и обясни, че делът на превозните средства с бензинови двигатели е 55,8%, на дизелови – 41,3% и едва 3% са двигателите с алтернативни горива.

Той пресметна, че заради ниската база, от която тръгва бройката на електормобилите, техният ръст в проценти е много голям.

„Засега само в Норвегия техният пазарен дял е много голям“, уточни експертът.

Василев прогнозира, че цените на електромобилите ще се свързват с начина на експлоатация и заяви, че производителите ще се съобразяват с потребителите и ще се намалят цените на услугите. 

Той е категоричен, че най-големите замърсители са неизправните автомобили, като много зависи от тяхната експлоатация и поддръжка.

Как ще се отрази на автомобилната индустрия и подготвени ли са производителите да посрещнат новата действителност? Кога ще изчезнат конвенционалните автомобили? Защо електрическите мотори се поддържат по-лесно? Ще спечели ли екологията от подмяната с електроавтомобили? Какви предимства ще ползват  притежателите на електороавтомобилите? Ще станат ли популярни електрическите превозни средства? Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още