IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Урсула фон дер Лайен залага на социални приоритети

Много вероятно е ЕС да се окаже притиснат между социалните обещания и решителността, твърди Арман Бабикян

17:12 | 30.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Силното фокусираните върху социалната област на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се дължи основно на факта, че тя няма друг избор. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Арман Бабикян, специалист по политически маркетинг.

Той добави, че основен приоритет е необходимостта да се осигури стабилна политика в рамките на блока и разпокъсаността на Европейския парламент.

Според него е много вероятно Европейският съюз да се окаже притиснат между социалните обещания и решителността, която трябва да покаже, че може да се отбранява. 

„Фактът, че Китай и Русия сближават военните си позиции, както и това, че САЩ говорят все по-безкомпромисно с ЕС, означава, че нещата в глобален план се променят. Политиката на Вашингтон и агресивното поведение на Москва ще принудят блока да прави повече разходи“, обясни Бабикян.

По думите му не са особено реални обаче част от амбициозните цели на Фон дер Лайен, включително и идеята за европейска минимална работна заплата.

„Трябва да имаме предвид, че Европейската централна банка ще попадне под доминацията на Франция в лицето на Кристин Лагард, което не е повод за оптимизъм и за чак толкова амбициозни социални проекти“, добави той.

Според Бабикян възможността за общо данъчно облагане пък би породила напрежение между страните в блока, главно по остта "север-юг".

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Щото е амбициозно n-полово същество посветено на делото за налагане на ИК и сигурно това е най-добрия начин да си осигури и подкрепата на ПЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още