IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли валутният пазар да бъде манипулиран?

Във валутната търговия банката може да продаде дадена валута преди да изпълни продажбата на клиента си и да свали цената ѝ, коментира експерт

12:21 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Валутният пазар е на практика най-големият от всички пазари и там големите институционални играчи като банки и хедж фондове търгуват и вършат спекулации, което е и част от бизнеса им. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Павел Николов, ръководител на дирекция „Международни финансови пазари“ в „Евро-Финанс".

Повод за коментара му е, че британската кантора Ѕсоtt+Ѕсоtt предяви cъдeбeн иcĸ за 1 млрд. британски лири за големи манипулации на валутните пазари. Oтвeтници ca пет големи бaнĸи - Ваrсlауѕ, Сіtі Bаnk, ЈР Моrgаn, RBS и UВЅ.

В основата на проблема е т. нар. „Лондонски фиксинг“, който се изчислява към момента на затваряне на лондонския пазар, към 18 часа българско време. Цената, на която са сключени сделките в последната една минута, се определя като "медианна", и това е цената, която служи за оценка на огромно количество активи. Затова и този курс се манипулира, обясни експертът.

Банките правят масирани разпродажби в последната минута, което предизвиква падане на курса на дадената валута, обясни още той.

"Банките могат да правят т.нар. „фронтрънинг“, нещо което е забранено при търговията с акции. Във валутната търговия банката може да продаде дадена валута преди да изпълни продажбата на клиента си и да свали цената ѝ", каза още Николов за ситуацията около съдебния иск.

По думите му обаче границата между спекулации и манипулации е премината. „Не е проблем във „фронтрънването“, а в споделянето на тази информация и с неизвестен брой други банки, които също участват в това. Ако го прави един играч (банка), тя носи риск. Пазарът е толкова голям, че ако няма съглашателство с други участници, трудно може с поръчка от няколкостотин милиона да бутнеш цените в желаната от теб посока. И другият проблем е, че това става в промеждутък от една минута, което е било забелязано от много потърпевши“, каза още гостът.

Този валутен курс се определя за оценка на активите, а върху тази оценка ежемесечно се определят например таксите за управление на много фондове. Санкциите на Европейската комисия са наложени за абсолютно същото нещо, за манипулации в периода 2008-2013 г., каза Николов.

Вижте още във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още