IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на Ердоган се базира на поляризиране на гласоподавателите

Високата инфлация пречи на инвестициите, производството и унищожава спестяванията на населението, твърди Али Персембе

21:02 | 13.12.21 г.
Политиката на Ердоган се базира на поляризиране на гласоподавателите

Политиката на президента на Турция Реджеп Ердоган се базира на поляризиране на гласоподавателите, което не вещае нищо добро за социалния мир в страната. Действията му могат да имат положително влияние върху икономиката в далечно бъдеще, но в момента целят единствено да му осигурят победата на президентските избори през 2023 г. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Али Персембе, финансов анализатор, инвестиционен консултант и основател на първата рейтингова агенция в Турция.

„Всичко се свежда до броя на гласовете през 2023 г. - Ердоган трябва да оцелее дотогава и да спечели изборите. Това, което печели гласове е икономиката – хората трябва да са в добро икономическо състояние, за да гласуват за него“, обясни гостът.

Според него така нареченият икономически модел на Ердоган се гради на пет основни принципа – инвестиции, заетост, производство, износ и темп на рестеж. „Ако планът проработи, а това е много съмнително, по-ниските лихви ще подпомогнат инвестициите, заетостта и темпа на растеж. Същевременно сериозната девалвация на турската лира ще обезкуражи вноса и ще реши проблема с дефицита по текущата сметка. Това ще обърне девалвацията, инфлацията ще намалее и заедно с по-голям темп на растеж ще подпомогне изборната победа на Ердоган. Това е планът“, обясни експертът. 

Шансовете планът да проработи са много малки, а дори и да успее ще има лоши последици за цялото турско общество, смята Персембе. „Рационалното икономическо общество знае, че този модел няма да проработи, а дори и да успее, ще бъде много болезнено за икономиката“, добави той.

Социологическите проучвания сочат ниска подкрепа (около 30%) за Ердоган и може би това е причината той да следва една толкова рискова политика, която може в крайна сметка да не проработи, смята Персембе. „Всичко сочи към липса на откровеност и непоследователност“, допълни гостът.

По думите му турската лира е в свободно падане в момента, а високата инфлация пречи на инвестициите, производството и унищожава спестяванията на населението.

„63% от всички банкови сметки в Турция са в долари, а не в лири, и ускорената доларизация и инфлация не печелят приятели за Ердоган“, смята Персембе.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още