IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира се срина до ново дъно поради очаквания за намаление на лихвата

Разхлабената парична политика на централната банка, потикната от стремежите на Ердоган за икономически растеж, продължава да повлича валутата надолу

10:47 | 13.12.21 г.
<p>
	Очакванията са тази седмица турската централната банка да намали лихвата със 100 базисни пункта до 14%.</p>
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Очакванията са тази седмица турската централната банка да намали лихвата със 100 базисни пункта до 14%.

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Турската лира поевтиня рязко с цели 7% само в рамките на няколко минути в понеделник. Така валутата достигна рекордно дъно от 15 турски лири за долар. Рязкото движение в посока надолу е предизвикано от опасения около новата рискова икономическа политика на президента на страната Реджеп Ергодан и от перспективите за поредно намаление на лихвения процент, предава Ройтерс.

Внезапният спад намали стойността на валутата наполовина спрямо това, което тя бе струвала в края на миналата година, допринасяйки за инфлацията в голямата развиваща се икономика, която е силно зависима от вноса.

В последните две седмици централната банка направи три валутни интервенции на пазара чрез продажба на долари, задържайки лирата под нивото от 14 лири за един долар.

Тази сутрин лирата поевтиня до 14,99 турски лири за щатски долар. Това е спад от 7,3% спрямо стойността от 13,889 лири в петък миналата седмица. Към 9:30 ч.българско време валутата се търгуваше на ниво от 14,2895 лири за долар, свивайки отчетените спадове във волатилната търговия.

Очакванията са тази седмица турската централната банка да намали лихвата със 100 базисни пункта до 14%, показват данни от анкета на Ройтерс от петък въпреки ускорилата се инфлация до 21,3% миналия месец.

Инвеститорите и собствениците на влогове са притеснени относно агресивно разхлабената парична политика, с която централната банка, под натиска на Ердоган, намали лихвения процент с 400 базисни пункта от септември насам.

Ердоган няколкократно е изразявал подкрепа за намаление на лихвите, представяйки нов икономически план, в който приоритет имат икономическият растеж, дългът, производството и износът въпреки широкоразпространената критика от страна на икономисти и от опозиционни политици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още